Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

От печата: Задължително е в училищата да има поне медицински сестри

health.bg 2013-05-22
Детското здраве  : От печата: Задължително е в училищата да има поне медицински сестри - кърлеж, медицински сестри, училища, училищно здравеопазване, credoweb.bg
Ден след официалното сформиране на новия парламент в. „24 часа” настоява да се започне със законите, които са жизненоважни за нацията.

„И нека първият текст, който ще гласуват депутатите, да бъде не с поредните поправки в закона за хазарта, а в закона за здравето. И тази поправка трябва да уреди максимално ясно въпроса. Училищните лекари трябва да се приравнят на джипита и да получават заплащането си от здравната каса, като децата се задължат да посочват за личен лекар училищния им специалист, а общините да им осигурят кабинети в сградите на училищата и детските градини”, посочва всекидневникът.

Според „24 часа” темата може да бъде повдигната още утре, когато депутатите ще изслушат здравния министър и директора на Националната здравоосигурителна каса.

Боян Захариев от Институт „Отворено общество” отбелязва в същия вестник, че според него е задължително в училищата да има поне медицински сестри.

„Инцидентите в училищата, за съжаление част от тях фатални, отново поставиха на дневен ред много дискутирания въпрос за необходимостта от медицински лица в училище. Дали конкретен инцидент е могъл да бъде предотвратен с помощта на училищен лекар, медицинска сестра или фелдшер, е трудно да се отговори. Важна е перспективата в политиката на България по отношение на училищното здравеопазване и на световните тенденции в тази посока”, отбелязва Боян Захариев.

По думите му основно действащо лице в страните с развито училищно здравеопазване обичайно не са лекарите, а медицинските сестри и фелдшерите.

„В България съвсем неправилно сме свикнали да разглеждаме медицинската сестра като непълноценен лекар. Всъщност медицинската сестра има специфична роля в здравеопазването на всички етапи, от превенцията през интензивното лечение до долекуването и извънболничните грижи. Има неща, които са специфични за професията, и медицинската сестра върши по-добре от лекаря”, смята той.

Боян Захариев изтъква, че училищното здравеопазване е модерна концепция, която печели все повече привърженици в развитите страни. „В българските условия, които са далеч от идеалните по отношение на равнопоставения достъп на децата до здравеопазване, си струва да се замислим дали не може да се приложи подобен модел.

В училищата в България всеки ден има около 720 000 деца, т.е. около 1/10 от населението. Както посочват някои изследователи на безопасността в училищата никъде другаде няма толкова хора, събрани на едно място в толкова малко пространство, освен в гражданската авиация, обществения транспорт в пиковите часове и на някои масови спортни и културни мероприятия”, допълва Боян Захариев.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg