Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

От печата: Животът на 350 бебета е поставен на карта

health.bg 2013-06-06
Детското здраве  : От печата: Животът на 350 бебета е поставен на карта - Национална кардиологична болница, сърце, деца, малформации, д-р Стоян Лазаров
Само в Националната кардиологична болница спасяват новородени с малформации.

„Животът на 350 новородени е поставен на карта. Толкова са децата с вродени сърдечни малформации на година в страната, които се нуждаят от операции. Те се правят в една-единствена клиника - в Националната кардиологична болница (НКБ) в София. Интервенциите обаче могат всеки момент да спрат заради липсата на определени кадри”, пише в. „Стандарт”.

Причината е, че двама от тримата специалисти, които поддържат машината за изкуствено кръвообращение, докато трае операцията, са напуснали. „Ако единственият останал специалист, който работи на апарата „бял дроб – сърце”, се разболее или напусне, операциите спират. Болницата търси нови кадри, които да назначи на освободените места, но засега без успех”, заявява началникът на клиниката д-р Стоян Лазаров.

Според всекидневника животът на 350 бебета е подложен на риск заради проблеми в здравната система. „Основният е недофинансирането на дейността от страна на здравната каса. Максималната стойност, която плащат от касата за детска операция, е 14 500 лв., а най-тежките случаи „гълтат” и до 70 000 лв.”, обясни д-р Стоян Лазаров.

„Другият голям проблем е постоянното роене без нужда на нови болници, които подбират печелившата дейност. В столицата скоро отвориха доста нови структури по кардиология и кардиохирургия. Там предлагат два пъти по-високи заплати на специалистите от държавните болници и така дърпат кадрите. Резултатът е оголването на звена, които вършат непечеливша, но уникална за страната ни дейност”, пише още „Стандарт”.

Заради недостатъчните приходи в детската кардохирургична клиника в НКБ било трудно да се намерят нови специалисти, които да заменят напусналите. Лекарите там могат да предложат заплата около 1000 лева с надбавките по клинични пътеки. В същото време в новите частни кардиоклиники давали два пъти по-големи заплати на тези специалисти.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg