Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Варените и печените продукти щадят стомаха

Галина Спасова 13-06-2013
Гастроентерология : Варените и печените продукти щадят стомаха - д-р Нестор Мерджанов, Комфортекс, Синдром на дразнимото дебело черво, газове, подуване, стомах
Интервю с д-р Нестор Мерджанов, гастроентеролог в МБАЛ „Св. Анна” – Варна.

Д-р Мерджанов, през този сезон диетолозите препоръчват разтоварване и детоксикация, като обичайно се акцентира върху плодовете и зеленчуците. Има ли проблем при такъв хранителен режим от гледна точка на гастроентеролога?

Ние съветваме да се избягват съдържащите повече целулоза храни. Такива са например цитрусовите плодове – които са в същото време и кисели. По-лесно усвоими са бананите, ябълките - обелени или печени. Ефектът на целулозата върху стомашно-чревния тракт се редуцира и ако се белят краставиците и доматите.

Има различни медикаменти, които могат да помогнат при появата на подуване, тежест, газове. Подходящо е приемането например на ензимни препарати, които подобряват смилането на храната, препарати, съдържащи симетикон, също активният въглен. Аз препоръчвам и препарата „Комфортекс”, който е на билкова основа. Приема се два часа след храна и премахва газовете и чувството за подуване и тежест. Може да се взима и когато симптомите се появяват рядко, само при консумиране на по-тежка храна. Но когато метеоризмът е съчетан с някакво по-сериозно заболяване или функционално нарушение /каквото е синдромът на дразнимото дебело черво например/, добре е споменатите препарати да се приемат по-продължително. Те могат да се взимат комбинирано.

Ензимните препарати и „Комфортекс” са с добър ефект при функционални проблеми в стомашно-чревната система. Препоръчваме медикаментите да се съчетават и със съобразен хранителен режим. Освен че трябва да се намалят продуктите, съдържащи много целулоза, съветът е да се приемат по-често по-малки порции, за да имат време стомахът и червата да преработят храната. Обикновено храните, за които казваме, че са полезни, съдържат повече фибри и намаляват холестерола, понякога затрудняват работата на храносмилателния тракт и предизвикват странични ефекти. Най-неприятен като усещане от тях е метеоризмът – подуването на червата от образуваните в тях газове. От една страна, причината е въздухът, който поглъщаме, докато се храним. Това става най-вече, когато приемаме храната бързо, когато се пият течности със сламка.

Газираните напитки също предизвикват подуване на червата. Най-важни за метеоризма обаче са нормално живеещите вътре в дебелото черво микроорганизми. Те разграждат приетите груби целулозни храни - каквито са плодовете и зеленчуците – и при този процес се образуват газовете, които раздуват червата.

Кои са другите проблемни в това отношение храни освен фасула?

Останалите бобови – грах, леща, сладки картофи, лук, арпаджик, ряпа, репички, зеле. От плодовете най-често газове предизвикват ябълките, прасковите, сливите. Трябва да споменем и пшеницата, царевицата, пълнозърнестите продукти.

Ако човек има склонност към метеоризъм, на кои по-щадящи храни да дава предимство в менюто си?

Например по-крехко месо, риба, млечни продукти /когато няма непоносимост към млякото заради недостиг на ензима лактаза/. Особено се препоръчват киселите млека, които съдържат и пробиотични бактерии. Термичната обработка улеснява усвояването на храните. Например печени ябълки и дюли препоръчваме на болни с тежки гастроентероколити. Изобщо при варенето и печенето на продуктите дразнещият ефект се намалява. Това се постига и ако се променят  навиците за хранене – то да не е „на крак”, да се сдъвква добре храната, да не преглъщаме бързо, при което се поема и въздух. Добре е да се избягват газираните напитки или поне да не се прекалява с тях, пиенето със сламка, както споменах, трябва да се избягва и така неприятният метеоризъм ще се ограничи.

Могат ли т.нар. функционални нарушения да преминат в по-сериозни?

Според международни проучвания от синдрома на дразнимото дебело черво страдат между 10 и 20 процента от хората. И когато това функционално заболяване се съчетае с по-груба храна, оплакванията се засилват. Синдромът на дразнимото дебело черво, метеоризмът, както и изобщо функционалните нарушения са неприятни, човек страда от тях с години, но за щастие те не прогресират, не водят до сериозни увреждания. Те са свързани със стреса, с нарушена инервация на стомашно-чревния тракт.

За контакт с д-р Мерджанов - 0888 229496




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg