Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Как да окажем първа помощ на дете при травми и фрактури

Илияна Ангелова 2013-06-18
Детското здраве  : Как да окажем първа помощ на дете при травми и фрактури - травма, фрактура, Атанас Кацаров, Пирогов, спешна помощ, счупване
Счупеното понякога се крие под лека повърхностна рана, можем да обездвижим сс подръчни средства

Лятото иде, а децата чакат ваканцията с нетърпение, за да се налудуват. Понякога обаче става играчка-плачка. Някои травми при децата остават скрити под леки повърхностни рани, затова родителите невинаги разбират на момента, че трябва да търсят лекар, обясни д-р Атанас Кацаров от "Пирогов". В детската травматология на спешния институт имат поне два случая седмично на деца със счупвания, които търсят лекарска помощ едва след 3-4 дни. Особено при малките деца до 10 г. счупванията невинаги личат, подчертава д-р Кацаров. Дори ако се касае само за лека рана, може да се стигне до усложнения и лечението да продължи по-дълго. Всяко нараняване задължително трябва да се провери за кървене, съветва още той.

През ваканцията малките обичат да карат колело, но и там рискуват различни травми. Пикът е през месеците май и септември, казва още специалистът. Родителите трябва да са особено внимателни при съмнение за нараняване в областта на шията и главата. При загуба на съзнание обикновено веднага се търси лекарска помощ. Не по-малко рискови са състоянията, при които то изглежда унесено. Възрастните може да се ориентират за степента на увреждане, като зададат някакъв елементарен въпрос - например как се казва то или кога е родено.

Д-р Кацаров дава съвети и как да обездвижим различните травми с подръчни материали, ако се намираме в някой курорт или на село например. При съмнение за нараняване в областта на главата и шията е най-добре да се сложи яка. Най-често няма такава, затова другият вариант е детето да се сложи да легне на широка дъска и се привързва с лента през челото. Това е много важно, защото фрактурите в шията не се виждат и не личат по нищо, подчерта д-р Кацаров. При транспортирането без обездвижване обаче може да се получи разместване и да се стигне дори до прекъсване на гръбначен мозък. Това е доста опасно, защото причинява парализа, изтъкна специалистът. Виждал съм да пренасят ранени деца и върху врата, това е добро решение по думите му.

Като подръчни материали за шина на крайника може да се използват пръчка, дъска, картон, по-твърда лента и дори винкел. Най-важното е родителите или придружителите да не губят време и веднага да закарат детето в най-близкото лечебно заведение, обобщи д-р Кацаров.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg