Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Учени установиха връзка между замърсяването на въздуха и аутизма при децата

health.bg 2013-06-19
Детското здраве  : Учени установиха връзка между замърсяването на въздуха и аутизма при децата - аутизъм, дете, замърсен въздух, бременност, мозък,
Рискът да се роди дете аутист в районни със силно замърсен въздух е двойно по-голям.

При бременните, които са изложени на голямо замърсяване на въздуха, съществува двойно по голям риск да родят дете аутист, смятат американски учени.

Става въпрос за първото широкомащабно изследване, което проучва връзката между аутизма и атмосферното замърсяване на цялата територия на САЩ.

Получените резултати са тревожни, защото разкриват, че в зависимост от замърсителите между 20 на сто и 60 на сто от участничките в изследването живеят в райони, в които рискът от аутизъм е висок, заяви Андреа Робъртс от Харвардския
университет в Бостън, Масачузетс.

Известно е, че дизеловите и оловните частици, както и частиците манган, живак, метиленов хлорид влияят върху мозъчните функции и развитието на детето.

Учените анализирали резултатите от продължително изследване, започнало през 1989 г. и обхванало 116 430 медицински сестри. Били изследвани данните за 320 жени, родили деца аутисти, и за други 22 000 участнички, чиито деца не са засегнати от аутизъм.

След това специалистите проучили нивото на отделни замърсители във въздуха в родилните отделения в момента на ражданията, ползвайки данни на Американската агенция за защита на околната среда. Били взетипод внимание също други фактори, като доходи, ниво на образованието, тютюнопушене.

Оказало се, че бременните, които живеят в райони, където замърсяването на въздуха с дизелови и живачни частици е най-голямо, са с два пъти голяма вероятност да родят дете аутист.
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives, посочва БТА.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg