Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Учени: Червеното месо е полезно за здравето

health.bg 2013-07-02
Диабет : Учени: Червеното месо е полезно за здравето - червено месо, диабет, затлъстяване, сърдечни проблеми, витамини, минерали, рак, тумор
С мащабно изследване британски учени разбиват мита за вредата от червеното месо.

Любителите на традиционното печено могат да го похапват без притеснения, след като британски учени обявиха, че червеното месо е полезно за здравето.

Вместо да ни вкарва в бързия път към затлъстяване и сърдечносъдови болести, червеното месо съдържа витамини и вещества, които са важни за добрата ни форма и здраве, твърдят авторите на проучването Seven Ages of Man от университетите на
Манчестър и Кардиф.

Изследването - анализ на данните от 103 научни публикации, разбива мита за вредата от червеното месо. Авторите на проучването отбелязват, че повечето хора го консумират в количества, които не са свързани с повишен риск от заболявания.
Според тях до 500 грама червено месо седмично могат да се консумират без опасения от вреда за здравето.

Направеният анализ показва, че крехкото червено месо е важно във всички етапи от развитието на човека - от детска възраст до старостта. Изследователите са установили още, че обичайното меню на хората съдържа „тревожно ниско” количество от полезните вещества в червеното месо като витамини А и D, цинк, желязо и калий.

Авторите на проучването смятат, че включването на повече червено месо в менюто ще реши проблема с разминаването между приема на витамини и минерали и препоръките на здравните експерти.

„Откриваме все повече доказателства, че съставките в червеното месо играят благоприятна роля за когнитивните функции, имунното здраве и проблема с недостиг на желязо”, съобщават изследователите, цитирани от БТА.
 
Специалистите са установили, че количеството на полезните съставки, съдържащи се в червеното месо, е ниско във всеки етап от развитието на човека.  В детска възраст често се наблюдава недостиг на витамин А, който е важен за здравето на костите, както и на полезния за имунната система цинк.

През бременността жените не успяват да си набавят достатъчно калций, магнезий, желязо и витамин D, които се съдържат в червеното месо.

И макар храненето в средна възраст да се подобрява, в тази възрастова група също се отчита недостиг на цинк, калий и магнезий - три от най-важните минерали за добро здраве.

Настоящото проучване също така подлага под съмнение широко разпространеното схващане, че червеното месо увеличава риска от рак, сърдечносъдови болести и затлъстяване.

Във Великобритания мъжете консумират дневно средно 96 грама червено месо и преработени месни продукти, а жените - 87 грама. Резен крехка шунка се изчислява на 23 грама, говеждо - 45 грама, а малък стек - 100 грама.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg