Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

За децата най-добра е домашно приготвената храна

Галина Спасова 02-07-2013
Детското здраве  : За децата най-добра е домашно приготвената храна - д-р Марлена Панайотова, МБАЛ „Проф. Киркович”, Стара Загора, диария, Лакто 4, разстройство, вирус,
Интервю с д-р Марлена Панайотова, педиатър гастроентеролог в МБАЛ „Проф. Киркович”, Стара Загора.

Д-р Панайотова, щом се затопли, при педиатрите зачестяват децата с диария. Защо е опасна и при какви признаци бързата лекарска намеса е наложителна?

Заболеваемостта през лятото е много висока и се обуславя от температурите, осигуряващи преживяемост на причинителите във външната среда, а редица особености на детския организъм обуславят повишена възприемчивост към тях. Според моята практика животозастрашаващите случаи са няколко месечно, но леките и среднотежките храносмилателни разстройства са доста чести – примерно една трета от заболелите през летния период.

Причинителите на летните разстройства са основно вируси и по-рядко бактерии. При децата до една година протичат тежко и това е обяснимо – в тази възраст трансплацентарният имунитет е изчерпан, нивата на имуноглобулините са физиологично ниски и това определя и по-голямата опасност от сериозна дехидратация. Ако има непрекъснато повръщане, висока температура в продължение на няколко дни, многократни воднисти изхождания, особено с примес на слуз и на кръв – това са абсолютни показания за незабавна консултация с педиатър или детски гастроентеролог. Нерядко се налага и болнично лечение.

Практическите начини да се ограничат летните разстройства?

Необходимо е да се работи по някои от предразполагащите фактори, като изкуственото хранене, лошите хигиенни условия и ниската здравна култура на родителите. Би трябвало да не се предприемат рискови пътувания с малки деца, да се следи за годността и качеството на храните в тези горещи дни. Но все пак рискът остава, защото заразата се предава по фекално-орален път, а децата са изключително възприемчиви към нея.

Честото миене на ръцете е задължително като предпазна мярка, бих препоръчала изключително домашно приготвена храна и ограничаване на посещенията на места за обществено хранене от малките деца. А за кърмачетата най-добри са естественото хранене и адаптираното мляко, което лекарят е предписал.

Ако все пак се консумира храна в заведения, което е неизбежно на ваканция, кои блюда да се избягват?

Супите с яйчена застройка, месно-зеленчукови бульони, както и сладкиши със сметана, с кремове – изобщо ястия с яйчен компонент заради изключителната му малотрайност при високи температури.

Да поговорим за храненето при симптоми на разстройство.

На първо място акцентираме върху продължаване на естественото хранене, ако детето е на кърма, като препоръчваме кърменето да е по-често, на по-малки интервали и в по-малко количество. Тези, които са на изкуствено хранене, могат да продължат с адаптираното мляко или да използват диетично. Добре е детето да приема оризова отвара, диетична попара, картофено пюре. Подходящи са също пасираните банани, ябълково-морковено пюре. В острия период категорично да се избягват пълномаслените прясно и кисело мляко, млечни кремове или продукти, както и обилни мазни храни и меса, сурови зеленчуци и плодове. Без сладкиши и храни с подсладители, овкусители и оцветители – те по принцип са твърде неподходящи и за здравите деца.

Грешат ли родителите с лекарства, спиращи бързо разстройството?

Не са подходящи, трябва максимално оводняване през устата, в редки случаи венозно и диетолечение. Средства, които запичат и намаляват изхожданията, не са подходящи и не водят до добър краен резултат, защото задържат токсините в организма. Неотменна част от медикаментозното и от диетолечението са пробиотиците. Доказано е, че приемът на млечнокисели бактерии и пробиотици скъсява значително периода на острата диария.

„Лакто 4” примерно е отличен препарат, като един от четирите щама в неговия състав е лактобацилус булгарикус, чиито качества и абсолютна безвредност са безспорни. Важната роля на пробиотиците е, че възпрепятстват инвазията на вируси и бактерии в червата, скъсяват продължителността на диарията, стимулират имунната система на детето. „Лакто 4” е подходящ при всяко чревно разстройство за двуседмично приложение, като капсулите могат да се разтварят във вода, в сокче, в други течни храни. Задължително е обаче да се съхраняват постоянно в хладилник.


 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg