Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Вирусът на морбили плъзна из София, първите заразени са нелегални роми

Илияна Ангелова 2013-07-09
Детското здраве  : Вирусът на морбили плъзна из София, първите заразени са нелегални роми - морбили, вирус, инфекция, Ангел Кунчев, зараза
Човек може да се зарази с него дори при бегъл контакт с преносителя

Морбили плъзна отново в София, а рискът от заразяване е много голям, съобщи д-р Ангел Кунчев, специалист по епидемиология и главен здравен инспектор в МЗ. Проблемът е, че не можем да издирим точно всички преносители на вируса - това са хора без адресна регистрация и осигуровки, те нямат джипи, поясни д-р Кунчев. Инфекцията сега е внесена от Германия. Човекът, донесъл морбили в столицата, е работил в Германия. Заразява се от туркиня, с която живее на семейни начала. Връщайки с в България, той предава вируса на 4 деца, двама възрастни роднини и дори на съсед, с когото се разминават за една минута във входа на блока. Семейството на вносителя на заразата се издържа, като продава нелегално цигари на пазара. Това означава, че всеки който е минал покрай тях, е твърде вероятно да се е заразил и от своя страна предава вируса на други хора.

Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване, посочи д-р Кунчев. Човек може да прихване вируса дори ако само мине през същото помещение, където е пребивавал болен. Затова здравната инспекция в София вече е вдигната на крак. Издирени са 1300 неваксинирани деца. Само преди седмица здравното министерство започна спешна кампания за имунизация срещу морбили на групи, които не са получили ваксината. Новите огнища на морбили в страната са на 5-6 места - освен столицата засегнати са Благоевград, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас. Известни са вече 13 случая, а в София вирусът вече е в обръщение и няма как да го спрем, каза още д-р Кунчев. Епидемиолозите припомнят 2010 г., когато през лятото 250 000 българи се разболяха от морбили, имаше и 24 смъртни случая. Причината за епидемията, каквато не е имало от десетилетия, е, че големи ромски общности не бяха ваксинирани. Принудени сме с мобилни кабинети да обикаляме ромските махали и от къща на къща да издирваме кои не са ваксинирани, обясни д-р Кунчев.

Очаквайте интервю с д-р Ангел Кунчев за мерките, които държавата предприема, за да ограничи заразата.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg