Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Д-р Кунчев: За морбили най-рискови са хората до 25 г.

Илияна Ангелова 10-07-2013
Детското здраве  : Д-р Кунчев: За морбили най-рискови са хората до 25 г. - морбили, епидемия, Ангел Кунчев, ваксина, имунизация, имунитет
Рискът от заразяване в София е голям, но засега опасност от епидемия няма

Д-р Кунчев, какви инструкции са изпратени от министерството към регионалните здравни инспекции, след като бяха регистрирани нови случаи на морбили в София и други градове?

Още при появата на първия случай в София, когато бяха регистрирани само „вносни” случаи беше възложена проверка на списъците на общопрактикуващите лекари за деца, които не са получили ваксина срещу морбили. Целта е да бъдат обхванати независимо по какви причини не са били имунизирани преди. Най-вероятно не са намерили децата.

Специално на местата, където има отчетени болни, внесли вируса от други страни – това са София, Стара Загора и Разград, подготвихме една заповед и тя вече излезе. Става дума за допълваща имунизация. Целта е да се осигури защита на децата, които поради някаква причина не са получили редовната си ваксина на 13 месеца и 12 г. Причините за пропуснатата имунизация може да са много различни – детето не е било в населеното място, или е било в чужбина при родители, които работят там. Има и деца, чиито родители не са им избрали личен лекар. Софийските случаи пък се оказаха тотално нелегални – без джипи, без адресна регистрация.

Тази допълваща имунизация касае 6 области до момента – София град и София област, Нова Загора, Стара Загора, Ямбол, Бургас и Сливен. Има места с големи компактни контингенти от ромско население. От предишната епидемия през 2010 г. имаме доста добра представа къде има големи райони с неваксинирани. Например ромските квартали в Сливен са като един отделен град – там живеят 20 000 души, тотално откъснати от нормалното здравно осигуряване. Докато подготвяхме заповедта съобщиха и за случай на внос на морбили в Разград, така че добавихме и него. Дали това ще е достатъчно да спрем разпространението на заразата, засега е трудно да се прецени. За Разград и Стара Загора съм по-голям оптимист, но за София... В столицата нещата са много по-трудни за контрол. Ако не успеем да ограничим вируса сега, ще увеличим териториалния обхват на извънредните ваксинации с други области. Може да включим и повече възрастови групи. Засега препоръките ни са за децата от 1 до 15 г. Може обаче да увеличим възрастовата граница до 25-30 г. след преценка на ситуацията.

Имате ли представа колко деца до 15 г. трябва да бъдат ваксинирани сега?

Не. Нямаме и няма как да имаме. Говорим за най-трудния контингент, който на практика е извън обсега на държавата. За тези хора няма информация в общината, нито в МВР или ЕСГРАОН или касата. Те са тотален ъндърграунд. Типичен е софийският случай – цялото семейство е нелегално, няма никаква адресна регистрация, нито джипи, децата не посещавата нито ясла, нито градина. Няма как такива хора да бъдат открити от здравните власти, освен ако не се стовариш в ромската махала и да тръгнеш от къща на къща.

Ще тръгнете ли наистина по ромските къщи?

Това смятаме да направим. Много е трудно, сложно е като организация. Можем още утре да влезем, имаме екип и мобилен кабинет. Въпросът е хората на място да бъдат подготвени, иначе нищо няма да се случи. Очакваме подкрепата на кметовете, ромските медиатори, които да подготвят почвата. Ромите са страхливи, защото досегът им с властта обикновено е свързан с някакви санкции. Ако не ги предразположим, няма да сътрудничат.

Опасявате ли се, че може да се повтори епидемията от 2010 г.?

Мисля, че до размерите на епидемията от тогава няма да се стигне, защото тогава имунизирахме огромен брой деца – над 185 000. Това създаде голяма имунна прослойка. Но и сега има големи „джобове” неимунизирани деца сред ромската прослойка, това е факт. След като вече имаме 10-11 случая на болни в София, значи такива хора има.

Много хора на средна възраст не помнят каква точно ваксина им е поставена. Предпазени ли са те?

За момента не се препоръчва те да се ваксинират, рискът за тях е значително по-малък. Причините са няколко. Навремето имунизационният обхват е бил много голям. Морбили е било широко разпространено преди въвеждането на масовата имунизация, затова по-възрастните може и да са го преболедували. Практиката до момента показва, че най-големият риск е за хората до 20-25 г. Над тази възраст случаите са по-редки, макар че не са изключени.

Какви са първите симптоми на болестта? Говори се, че е лесно да се обърка с грип.

Има изпратена информация до джипитата да търсят информация за неваксинирани деца. Невинаги обаче е лесно да се разпознае морбили в първите дни. Заболяването невинаги протича по начина, описан в учебниците. Може да започне като остро респираторно заболяване или варицела, която е разпространена в момента. Докато не избие обривът, е трудно да се постави диагнозата. Дотогава минават 4-5 дни, а за съжаление човек е най-заразен през тези дни. Най-много вируси той отделя в първите дни и в края на инкубационния период. Това е другата особеност – морбили е феноменално заразно заболяване. Достатъчен е бегъл контакт в рамките на няколко минути, за да се зарази човек.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg