Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Изкуствените подсладители са опасни за здравето

health.bg 2013-07-11
Диабет : Изкуствените подсладители са опасни за здравето - подсладители, преяждане, затлъстяване, диабет, захар, инсулин, диета, газирани напитки, метаболизъм
Те не предизвикват чувството за насищане, заради което човек системно преяжда.

Изкуствените подсладители потенциално са също толкова опасни за здравето на човека, колкото е и захарта, тъй като притъпяват реакцията на организма към сладките неща и човек непрекъснато преяжда и трупа излишни килограми, се твърди в статия на сп. Cell.

„Ние много често се сблъскваме с реклама, която твърди, че изкуствените подсладители в храната я правят полезна за здравето и помагат да се намали теглото. Резултатите от експерименти, които обикновено се привеждат в полза на такива изявления, не внушават доверие, макар здравият разум да ни подсказва, че диетичните газирани напитки са по-малко вредни от обикновените”, заявява диетоложката Сюзън Суитърс от университета „Пардю” в САЩ.

Суитърс е анализирала данните от експерименти, извършени през последните 40 години, чиито автори са изучили действието на изкуствените подсладители върху организма. При техния анализ диетоложката е обръщала внимание на това колко често се срещат затлъстяването, диабет тип 2 и други разстройства на метаболизма сред любителите на диетични газирани напитки, а също как се променя храненето им при преминаване към подсладители.

Оказало се, че нискокалорийните газирани напитки са не по-малко опасни за здравето на хората, отколкото тези със захар. Диетичните напитки по-рядко са водили до затлъстяване и диабет, но все пак са ги предизвиквали. Според Суитърс причината е, че подсладителите действат на мозъка по различен начин от захарта.
Те например не предизвикват чувството за насищане, заради което човек системно преяжда. Освен това не карат организма да произвежда инсулин, без който глюкозата се превръща в мазнини, а не изгаря в клетките.

Всичко това показва, че в някои случаи подсладителите могат да са също толкова вредни за здравето на човека, колкото и обикновената захар, заключава американската диетоложка, цитирана от БТА.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg