Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Ползата от статините значително превишава страничните ефекти

health.bg 2013-07-15
Диабет : Ползата от статините значително превишава страничните ефекти - статини, диабет, лекарства, проучване, холестерол, инфаркт, инсулт, тумор, рак
Метаанализ на 135 проучвания сочи, че слабо се повишава рискът от диабет, а този за рак не се повлиява

Сериозните странични ефекти на статините са малко, въпреки че тяхното приемане повишава незначително риска от диабет тип 2. Това се твърди в изследване на учени от Лондон и Бостън на действието на тези широко използвани лекарства против висок холестерол. Анализирайки 135 предишни изследвания, в които били включени почти 250 000 души, учените открили, че от всички статини лекарствата simvastatin (Zocor) и pravastatin (Pravachol) дават най-малко странични ефекти. Установено е също, че по-ниските дози предизвикват по-малко странични ефекти.

Както всички лекарства, статините имат и полезно и вредно действие, посочва ръководителят на научния екип д-р Хюсеин Нейси. Но ние установихме, че статините рядко дават вредни странични ефекти, а ползата от тях значително превишава тези ефекти, казва той.  Резултатите от изследването бяха публикувани онлайн на 9 юли в списанието Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Статините са медикаменти, които се използват за понижаване на нивото на LDL холестерола или “лошия” холестерол в кръвта. Нивото на LDL може да се понижи с промени в диетата и физически упражнения, но много хора се затрудняват да следват тези промени в начина си на живот.

Стабилизиране на плаките

Според американски учени, освен че понижават холестерола, статините стабилизират плаките в кръвоносните съдове, които могат да се откъснат и да предизвикат инфаркт или инсулт. По време на анализа, учените направили преглед на данните от предишни клинични опити, някои от които правят сравнение между различните статини, а други - между статините и недействащо плацебо хапче. Прегледът продължил 1 година и 3 месеца. В него били включени данни за седемте статини, които се продават в търговската мрежа. Най-употребяваните от тях са atorvastatin (Lipitor), simvastatin и pravastatin. Според анализа, с най-добри данни по отношение на безопасността са simvastatin and pravastatin.

В крайна сметка, учените установиха 9% повишен риск от диабет тип 2 за хората, които приемат статини. Д-р Нейси допуска, че статините може да затруднят отделянето на инсулин, въпреки че в това изследване не са включени потенциалните механизми, които евентуално биха повишили риска от диабет.  Д-р Нейси подчертава, че ползата от статините за сърдечно съдовата система далече превишава незначителния риск от диабет. Според изследването приемането на статини не се свързва с риск от заболяване от рак.

Приемането на статини, особено на atorvastatin, се свързва с нарушения на чернодробния ензим. Те не дават симптоми, а се откриват с кръвна проба. Нарушенията изчезват със спирането на лекарството. Може да се премине и към приемане на друг статин с по-слаби странични действия.

По-високи дози

Учените установиха още, че заради страничните ефекти, колкото по-високи дози статини приемат хората, толкова по-вероятно е те да спрат да  пият лекарството. "Според кардиолозите, страничните ефести се увеличават с увеличаването на дозата. Най-добре е да се приемат колкото може по-малко лекарства и статините да се комбинират със здравословен начин на живот. Няма лекарство, което решава веднага проблемите, но ако се справяте със страничните ефекти, си струва да приемате статини. Най-слабите статини и с най-малко странични ефекти са simvastatin и pravastatin. Статините, които дават най-добър резултат имат повече странични ефекти. Според учените, профилът на страничните ефекти при различните статини варира, което трябва да се отчита при назначаването на лечението.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg