Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Всяко четвърто бебе повръща чак до 6-ия месец

Татяна Вълкова 16-07-2013
Детското здраве  : Всяко четвърто бебе повръща чак до 6-ия месец - Миглена Георгиева, бебе, повръщане, кърмене, ГЕРБ, гастроезофагеалната рефлуксна болест, дехидратация, обезводняване,
Интервю с доц. Миглена Георгиева, ръководител на Сектора по детска гастроентерология, хепатология и хранене при УМБАЛ „Св.Марина” - Варна

- Доц. Георгиева, каква е причината за повръщането в кърмаческа възраст? Свързано ли е то с някакви физиологически особености на малкия организъм, или е следствие от неправилен хранителен режим и грижа от страна на родителите?

- Повръщането е често срещан симптом в ранната кърмаческа възраст. През първите дни след раждането над 85% от децата повръщат, при около 65% този симптом се наблюдава през първите 3 месеца, а при 25% проблемът се запазва до 6-ия месец.

Причините за повръщането са много – заради особеностите на анатомията на горния отдел на храносмилателния тракт, аномалии, инфекции – на дихателните пътища, уроинфекции, чревни инфекции, интоксикации, грешки в храненето, алергии. В първия месец е важно да се диагностицира навреме една от хирургичните причини за повръщането, която ако не се оперира навреме, може да доведе до фатален край – това е хипертрофичната пилорна стеноза.

Най-честата причина за повръщане в кърмаческа възраст е гастроезофагеалният рефлукс (ГЕР) и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕР е физиологично преминаване на стoмашно съдържимо в хранопровода с или без регургитации и/или повръщане, а ГЕРБ е преминаване на ексесивно количество стомашно съдържимо, налични симптоми и усложнения от страна на хранопровода, орофаринкса или респираторния тракт.

Каква е честота на двете заболявания?

ГЕР/ГЕРБ са много по-разпространени състояния, отколкото се предполага.

По обобщени данни ГЕР/ГЕРБ имат 67% от кърмачетата на възраст 0-3 месеца (85% първите дни), 25% от кърмачетата на възраст 3-6 месеца и 5% от кърмачетата на възраст 10-12 месеца. Според pH метрията (най-точния метод за доказване) 20% от рефлукс епизодите са значими.

Може ли да се каже, че има „нормално” повръщане?

Ако повърнатото надвишава 2 супени лъжици, състоянието не е нормално.

При кои бебета се появява – само при кърмени или и при такива, които храненето е с млека за кърмачета (т.е. изкуствено)?

Повръщането, специално ГЕР/ГЕРБ, се наблюдава и при естествено, и при изкуствено хранените деца. Бебетата, които се кърмят, остават на кърма независимо от симптома повръщане (кърмата е най-добрата храна), като лечението се провежда с помощта на позиционна терапия и медикаменти. При изкуствено хранените бебета – позиционна терапия, специални млека за повръщащи и лекарства.

Кои млека са специални?

Тези, които са гъсти. Различните фирми разработват различни млечни формули – по състав – сгъстени чрез добавяне на клей от рожкови, царевично нишесте, по начин на приготвяне – разтваряне в топла или студена вода, по допълнителни съставки – пробиотици и/или пребиотци. Не бива да се забравя, че кърмата е най-доброто видово специфично мляко. Специалните млека се предписват от специалист, съобразно индивидуалните особености на всеки конкретен пациент.

Как трябва да се храни бебето, ако много повръща?

Повръщащото кърмаче се храни по-често, с по-малки порции.

Има ли някакви по-специални изисквания при самото кърмене, които е добре да се спазват - определени пози за кърмене например.

Да. Трябва да се внимава детето да не поглъща много въздух, да се повдига навреме, за да се оригне.

Майката-кърмачка трябва ли от своя страна да спазва определен режим на хранене?

При ГЕР/ГЕРБ майката се храни разнообразно без специални изисквания. Ако повръщането е продиктувано от алергии, трябва да се спазва общ хипоалергичен режим на хранене.

Кога да се търси специализирана помощ?

Винаги, когато кърмачето повръща повече от 2 супени лъжици за период по-голям от 5 дни. Ако повръщането е в по-големи количества - веднага.

Какви могат да бъдат последиците от едно продължително повръщане?

Усложненията могат да бъдат много и понякога тежки -  повръщане, водещо до дехидратация (обезводняване), раздразнителност, лошо наддаване на тегло, стенози на хранопровода, анемии, симптоми от страна на дихателната система – апнея (спиране на дишането), хриптене, стридор, рефлукс-ларингит, рефлукс-астма, рецидивиращи пневмонии, рефлукс-зъбни ерозии, рецидивиращо възпаление на средното ухо. Някои изследователи свързват и синдрома на внезапна смърт с ГЕРБ

Какви методи за диагностика се ползват по света и у нас?

Подходите са различни – клинична картина, въпросници, абдоминална ехография, рентгеново изследване на хранопровода и на стомаха, горна ендоскопия. Основен метод обаче е рН метрията.

Секторът по детска гастроентеорлогия към Многопрофилната клиника по детски болести при УМБАЛ „Св. Марина” има вече рН-импедометър, който поставя точна диагноза при децата със съмнение за ГЕРБ, включително при такива с тих рефлукс или прояви от страна на други системи, свързани с рефлукса. Това изследване е златният стандарт в света при неясни клинични случаи и ще спомогне за точната диагностика на тези състояния, без да се налага преди поставяне на точна диагноза да се правят опити за повлияване на състоянието чрез смяна на млека или симптоматично лечение.

Засега изследването е насочено към деца на възраст от 0 до 6 месеца. То ще измести правените досега по-неточни изследвания - ехография на корема или рентгеново изследване. При рН метрията няма лъчево натоварване и дискомфортът за детето е сведен до минимум, а диагностиката - до възможния максимум.

Първите изследвания са безплатни, тъй като фирмата-производител предоставя безплатни сонди. За сравнение цената на подобно изследване в някои болници достига до 1000 лв.

Каква е прогнозата за симптома повръщане?

При правилно лечение – добра. Ако диагнозата не се постави навреме, могат да се развият тежки усложнения и да инвалидизират кърмачето.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg