Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Не отлагайте лечението на хиаталната херния

Петър Галев 16-07-2013
Гастроентерология : Не отлагайте лечението на хиаталната херния - Йордан Бирданов, болница Доверие, хиатална херния, болка, тежест, уригвания, парене, исхемична болест , сърце
Интервю с д-р Йордан Бирданов, началник на хирургичното отделение в МБАЛ „Доверие”.

- Д-р Бирданов, какво представлява хиаталната херния?

- Това е заболяване, което срещаме все по-често сред пациентите. Става въпрос за проникване на органи от коремната в гръдната кухина в близост до естествения отвор, през който хранопроводът преминава през диафрагмата. Най-често става въпрос за така наречените плъзгащи хернии, при които части от стомаха преминават нагоре през диафрагмата към гръдната кухина. Но и други коремни органи могат да оформят хиатална херния – оментум (булото), тънко черво, далак и много рядко части от черния дроб.

- Каква е причината за този тип хернии?

- Основно става въпрос за една вродена слабост на съединителната тъкан и за отпускане, разхлабване на естествения отвор, през който минава хранопроводът.

- В каква възраст основно се среща заболяването?

- Има вродени хиатални хернии, които, ако са големи, се установяват скоро след раждането и обикновено се оперират в кратък период. При възрастните типичният период е между 50- и 60-годишна възраст.

- Какви са характерните оплаквания?

- Те не са специфични само за хиаталната херния, поради което заболяването често се диагностицира със закъснение. Става въпрос за болка, тежест, уригвания, парене, основно зад гръдната кост. Често пациентите изпитват чувството, че част от храната, която са погълнали, не преминава в стомаха, а остава в хранопровода. Нерядко пациентите дълго време смятат, че страдат от сърдечно заболяване, и приемат различни медикаменти по този повод. Защото клиничната картина имитира оплакванията при исхемична болест на сърцето. За това има и логично обяснение, тъй като хернията притиска върха на сърцето и действително създава дискомфорт в работата му, образно казано.

- При какви обстоятелства оплакванията се обострят?

- При преяждане и при увеличаване на налягането в коремната кухина вследствие на физически усилия.

- Как се открива хиаталната херния?

- Лесно, ако лекарят мисли за нея, когато при него дойде пациент със съответните оплаквания. Съветвам всички пациенти с хронични коремни оплаквания да се консултират с опитен хирург или гастроентеролог. Съвременният метод за диагностика е гастроскопията. Това изследване преди доста плашеше пациентите, но днес опитните едноскописти с модерната си апаратура го извършват за броени минути и при минимален дискомфорт за пациента. Другият метод е рентгенова снимка след прием на контрастно вещество – бариева каша. Задължително трябва да се приложи образна диагностика, защото оплакванията са подобни на тези при гастрит и язва, а понякога има съчетаване на тези проблеми. При по-тежки хернии може да се наложи и изследване на скенер, за да се види дали и други органи освен части от стомаха оформят херниалния сак.

- Какво е лечението?

- Може да се започне с медикаментозно лечение, чиято цел е да се потиснат описаните по-горе симптоми. В някои случаи то не е достатъчно и трябва да се пристъпи към хирургично лечение. Най-съвременният метод е лапароскопската операция, която е минимално инвазивна. Чрез тази намеса изместените органи се прибират трайно в коремната кухина, а отворът, през който се е получавала хернията, се укрепва, за да не пропуска повече такова патологично движение от коремната в гръдната кухина.

- Какви са последствията, ако упорита хиатална херния не се оперира?

- Най-сериозното усложнение е заклещването, както и при всички други хернии. При това заклещване на преминалите в гръдната кухина коремни органи тяхното кръвообращение се нарушава, може да се стигне до некроза и до перитонит. А тогава се прави спешна животоспасяваща операция, която е несравнимо по-тежка от плановото хирургическо лечение.

- Какви са ползите от операцията?

- Съвременните лапароскопски операции позволяват много бързо възстановяване и връщане към нормалния режим. Във Великобритания например това се води еднодневна хирургия. След намесата повечето пациенти вече не приемат никакви лекарства и нямат оплаквания. Много рядко хернията може да рецидивира, но и това се преодолява рутинно.

Телефон за консултации: 0886 436 800.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg