Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Мозъкът на момичетата, които страдат от аутизъм прилича повече на мъжкия

сп. Brain 2013-08-16
Детското здраве  : Мозъкът на момичетата, които страдат от аутизъм прилича повече на мъжкия - сиво вещество, невробиология, проучване, неврология
При жените с аутизъм се наблюдава невроанатомична маскулинизация, но това не се установява при мъжете, които страдат от аутизъм.

Учените твърдят, че някои области в мозъка на жени с аутизъм наподобяват раздели на типичен мъжки мозък. Новото изследване откри ясно изразени анатомични различия между мозъците на мъжете и жените аутисти. Заболяването е нарушение в развитието, което засяга начина на общуване и отношения с хората около тях. Според тях, при жените с аутизъм се наблюдава невроанатомична маскулинизация, което означава, че техните мозъци имат белези подобни на мъжкия мозък – но това не се установява при мъжете, които страдат от аутизъм. Учените откриха, че мозъкът на жените с аутизъм прилича повече, макар да не е идентичен, на мозъка на здравите мъже, отколкото на мозъка на здравите жени.

Екипът от учени от университета в Кеймбридж обясниха, че изследванията на невробиологията на аутизма са били предубедени и насочени повече към мъжете, защото това заболяване се среща по-често при тях. Аутизмът засяга един процент от населението, най-вече мъжете. Сега учените се надяват, че по-задълбоченото разбиране на аутизма при двата пола ще подобри шанса за откриване на лечение.

Един от водещите експерти в екипа проф. Симон Бейрън-Коен подчертава, че откритието на невроанатомичната маскулинизация при жените с аутизъм може да подсказва физиологични механизми, които водят до полов диморфизъм, като пренатални полови хормони и свързани с пола генетични механизми. Ръководителят на изследването д-р Менг Чуан Лай подчерта, че това е едно от най-широките проучвания на различията в мозъка на мъжете и жените, които страдат от аутизъм. Жените аутисти дълго бяха пренебрегвани и не напълно разбирани, добави той. Новото откритие показва, че не трябва сляпо да приемаме, че това което се наблюдава при мъжете аутисти, се отнася и за жените.

Изследването "Биологичният пол влияе на невробиологията на аутизма" (Biological sex affects the neurobiology of autism) беше публикувано тази седмица в списанието Brain.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg