Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Повече спорт в училище искат от МЗ

health.bg 2013-08-27
Детското здраве  : Повече спорт в училище искат от МЗ - спорт, училище, МЗ, проект
Здравните експерти настояват и за по-малко учебни часове

Всеки ден да има часове по физическо възпитание и спорт в българските училища. Това предвижда проектонаредба на здравното министерство, подготвяна от експерти на ведомството. Идеята е всекидневното движение да балансира постоянното седене на учениците зад чина и претоварването с информация, като по този начин се избегнат агресията, гръбначните изкривявания, обездвижването и редицата заболявания в детска възраст в резултат на нездравословния начин на живот. 

Българчетата са в първата десетка по излишни килограми в Европа. Над 30% от учениците в нашата страна са с наднормено тегло, а 13 на сто от тях са със затлъстяване. Същевременно само 3% от тях се занимават активно със спорт. За разлика от нас в Швеция и Хърватия процентите са 26 и 15. В резултат на излишните килограми децата ни развиват във все по-ранна възраст хипертония, бъбречни заболявания и диабет.

За освобождаване от агресията и изграждане на устойчива психика проектонаредбата на МЗ предвижда всеки ден в училищата да има час по изкуства, бит и техника. Препоръката на здравното ведомство е четвъртокласниците да имат най-много 5 учебни часа. Предвижда се учениците от пети до осми клас да не учат повече от 6 часа на ден, а не както сега и по 7, дори 8. Гимназистите също трябва да учат по 6 часа, като се допуска два пъти седмично те да имат и по 7.

Наредбата на образователното министерство в момента надхвърля броя на часовете нужни за придобиване на общообразователния минимум на учениците, констатират здравните експерти. Проектът на МЗ предстои да бъде съгласуван с Министерството на образованието.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg