Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Храносмилателните проблеми не се диагностицират с един преглед

Галина Спасова 03-09-2013
Гастроентерология : Храносмилателните проблеми не се диагностицират с един преглед - хранене, комфортекс, колит, глад, черва, стомах, киселини, парене, гастрит
Интервю с д-р Гергина Стоянова, гастроентеролог в V МБАЛ, София.

- Д-р Стоянова, какво не знаем или подценяваме за процеса на храносмилането?

- Най-важното във всекидневието ни, през което сме ангажирани с N броя дейности, е да не забравяме, че с изгрева на слънцето до неговия залез нашето тяло има потребност да се храни. Т.е. – цикълът на хранене не трябва да идва след глада, а трябва да е движещата сила. Това означава да не стигаме до момента, в който сме гладни.

Моите пациенти са преди всичко хора с проблеми с цикъла на червата, с цикъла на изхождането – най-често те се наблюдават при хората на умствения труд. И тези проблеми възникват заради това, че като се приберем вечер, се нахранваме добре и си лягаме да спим - с кръв, слязла в червата, в корема, за да свърши своята работа. Защото като едни много лоши работодатели заспиваме, давайки задача на червата да работят. Това не носи здраве. Носи само нови проблеми – включително и на подсъзнанието, на психиката, на емоциите. Сънят става труден, дисбалансиран и обикновено това обръща живота ни с главата надолу.

- Неинформираност ли е причината или просто лоши навици?

- На гърба на моите рецепти, където предписвам диетата, на първо място фигурира сутрешната закуска. Тя се пренебрегва или от бързане, или поради измамното чувство на ситост от късното вечерно хранене и храносмилането през нощта. Така сутрин човек няма желание да се храни – най-често се пие кафе на гладно за събуждане или в най-добрия случай – чаша вода. За съжаление това се наблюдава масово. То се и възпитава по някакъв начин.

Има едно залитане към недомашна храна. В страните с добри традиции в храненето (в Англия например) закуската е нещо задължително и има определен, установен ритъм на храненето - пак подчертавам, през деня. Храносмилането започва от дъвченето, бавното хранене, избягването на горещи и студени храни и течности. Храненето трябва да е спокойно, без напрегнати разговори. Тук искам да спомена натоварването на черния дроб с алкохол и други, все по-умножаващи се и екзотични вредности.

Болестите на червата са в много голям спектър. Най-важното е, че болестите на стомаха и на червата вървят като едно цяло. Хроничният вирусен хепатит може да предизвика стомашно възпаление, а язвата може да рефлектира с раздразнено дебело черво и други нарушения.

- Какво още пише на гърба на вашите рецепти?

- Втората точка е – вечерята да е поне два часа преди сън. Или ако ще вечеряте късно, не лягайте с книгата или пред телевизора. Задължително преди сън намерете начин да се раздвижите – разходка или някакво друго разтоварващо действие. Защото движението осигурява и движението на червата. А трябва да кажа, че особено средната им част, т.нар. тънки черва са още бели петна за съвременната медицина. Има една тънка нишка, която се нарича мозъчно-чревна връзка, мозъчно-чревни хормони. Връзка между червата, които по някакъв начин също мислят, и мозъка. Тази връзка тепърва подлежи на много сериозно изучаване.

Ние трудно променяме начина си на мислене, с начина на хранене е много просто, но трудноизпълнимо във всекидневието. Предложен и мотивиран от специалист, веднъж възприет, организмът ще си иска сам правилния ритъм на хранене. Стомашно-чревният тракт е много „послушен“ – научи ли се веднъж, после няма отпускане. Навиците трябва задължително да се създадат в семейството и е особено важно да се запази традиционното домашно хранене. Мързеливото хранене с т.нар. джънк фуд е нещо като мода и за съжаление много разпространено.

- Какви са сигналите, които не трябва да пропускаме?

- Какъвто и проблем да има – подуване на корема, киселини, парене, затруднено изхождане, кървене при изхождане – задължително трябва да се отиде при специалист. През годините съм установила, че една трета от пациентите много късно стигат до нас, което е признак на ниско ниво на здравна култура. И то не само на пациентите, а и на лекарите. Защото не е въпросът да се открие заболяването, а в какъв етап. Здравната система трябва да успее да преодолее дистанцията между лекар и пациент.

Добре трябва да се помни, че диагноза за нещо банално дори – хроничен гастрит, колит, раздразнено дебело черво - не може да бъде поставена от един преглед. Необходими са доста изследвания. При лечението (при категорична диагноза!) може да потърсим помощта и на други лечебни традиции.

Аюрведичният „Комфортекс” е такъв препарат - съдържа например масла от черен пипер. Аюрведичното съчетание има своето значение, защото философията му е изградена върху балансираност на всички органи. Примерно може да е учудващо наличието на рициново масло в капсулата на „Комфортекс“, но то е в минимално количество и служи да подпомогне моториката на червото. Благодарение на това съчетание се овладява подуването на корема, подпомага се целият етап на смилането на храната. Въобще добрата комбинация на етерични масла е много благоприятна, защото ентероцитите (чревните клетки) обичат маслото. Масленият разтвор е винаги по-добре приет от водния.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg