Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Обясниха как стресът помага за появата на рака

Berliner Ärzteblatt 2013-09-05
Диабет : Обясниха как стресът помага за появата на рака - рак, тумор, радиация, метастази, диабет, обездвижване
Туморните клетки препрограмирали определен ген да работи в тяхна полза

Стресът представлява опасност за здравето – това е известно отдавна. Въздейства негативно върху сърцето и кръвообращението, а също и върху психиката. Сега обаче учените откриха определен ген, свързан със стреса, който кара имунната система да разпространява рака в тялото, съобщава "Берлински лекарски вестник". ATF3 се активира, когато някои клетки се намират в стресова ситуация. Обикновено ATF3 се грижи увредени от радиация или липса на кислород клетки да се самоунищожат, преди да причинят някакви щети. Поради някаква, неизяснена до момента причина, раковите клетки успяват да накарат този ген да работи в тяхна полза. Така вместо той да ги накара да се самоунищожат, ATF3 им показва пътя за „бягство”. Така туморните клетки успяват да образуват метастази и ракът се разпространява в организма.

Лекарите наблюдавали този процес при 300 пациентки с рак на гърдата. Установили, че при пациентки, които имали в тумора си повече от гена ATF3, се наблюдавало повишено разпространение на ракови клетки в цялото тяло. Така метастазите се настанявали в поддържащата, рехава съединителна тъкан на органите (строма). В почти всички случаи, когато ATF3 е бил установен в по-голяма концентрация, шансовете на пациентите за преживяемост намалявали рязко.

Тези резултати според учените потвърждават хипотезата, че хроничният стрес представлява риск за възникването на злокачествено образувание. Те уточняват, че под стрес разбират не само психическото натоварване, но и наднорменото тегло например. Други фактори за увеличаване на стреса са твърде мазната храна, диабетични симптоми и обездвижването.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg