Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Нормалните чревни бактерии са част от имунната защита

health.bg 13-09-2013
Детското здраве  : Нормалните чревни бактерии са част от имунната защита - пробиотици, бактерии, черва, имунитет, спорт, деца, д-р Кремена Гроздева, Лакто 4, Токуда, инфекции, антибиотик
Закаляването при игрите на открито през зимата също е важен фактор на здравословния начин на живо

Кои са типично летните негативни фактори, влияещи върху детския имунитет, и как да го подсилим, преди да настъпи студеното време? Въпросите си отправихме към д-р Кремена Гроздева, детски гастроентеролог в болница „Токуда” - София.

Защитата на организма срещу инфекциозни агенти се гарантира от интегритета на анатомичните бариери, каквито са кожата, лигавиците, както и от различните компоненти на имунната система. Стомашно-чревният тракт е в директен контакт с причинителите на инфекции и играе основна роля за адекватната защита на организма. Нормалната чревна флора е част от имунния отговор на организма. Пробиотиците повишават имунитета, като подобряват неимунологичните и имунологичните бариерни защитни функции. През летните месеци децата често боледуват от инфекциозни диарии, които нарушават нормалната чревна флора и повишават пропускливостта на чревната лигавица.

Известни са ползите от приложението на пробиотици при лечението на инфекциозни диарии, антибиотик-асоциирана диария, някои извънчревни прояви на алергията към протеините на кравето мляко и други сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. През последните години се предполага, че пробиотиците могат да намалят заболеваемостта и от респираторни инфекции, които са най-честите в детска възраст. Приложението на пробиотиците обикновено се понася добре, без странични ефекти, но трябва да се има предвид, че при някои заболявания приемът им може да бъде опасен за пациентите. Тук е ролята на лекаря, който препоръчва конкретен препарат, изхождайки от своята компетентност и клиничен опит.

Пробиотичните продукти, съдържащи лактобацили, какъвто е „Лакто 4 VIP”, стимулират локалния и системния имунен отговор и поддържат интегритета на чревната лигавица. През студените есенни и зимни дни децата прекарват повече време в закрити помещения, което е предразполагащ фактор за разпространението на респираторни инфекции. Няма универсална формула за защита, но опитът ни показва, че комбинацията от здравословно хранене, физическа активност, добра хигиена и подпомагане с пробиотици обикновено помага. Закаляването при игрите на открито през зимата и упражняването на зимни спортове също е важен фактор на здравословния начин на живот и намалява податливостта към инфекции.

Ако се спрем по-подробно на храненето, трябва да кажем, че навиците се формират в семейството. Ние като родители трябва да имаме култура на пазаруване, да обясняваме защо е необходимо да се избере една пред друга храна. С търпение и с повече въображение възрастните могат да възпитат здравословно хранително поведение у малките.

Децата трябва да се хранят 5 пъти дневно - 3 основни хранения и 2 малки закуски. Моите впечатления са, че малко деца закусват вкъщи, преди да отидат на училище. Продължителният период на гладуване повишава „апетита” към сладки храни. И когато децата разполагат с джобни пари, те трудно устояват на изкушенията. Храните, които съдържат пробиотици, каквито са млякото и млечните продукти, повишават имунитета по гореописания начин. В бананите, овесените ядки, меда, кленовия сироп, бобовите растения, чесъна, лука се съдържат пребиотици (несмилаеми компоненти на храната), които са необходими за развитието на нормалната чревна флора и по този начин имат благоприятен ефект върху здравето.

Ефективността на пробиотиците зависи от вида на щамовете и количеството на живите бактерии в тях, правилното им съхранение и прием. Например при съпътстващо антибиотично лечение е необходимо пробиотичните препарати да се взимат поне на двучасов интервал от приема на антибиотик. Препоръчително е и пробиотиците да се пият поне две седмици след антибиотичното приложение.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg