Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Лекари оперираха успешно дете, страдащо от рядко заболяване

health.bg 2013-09-13
Детското здраве  : Лекари оперираха успешно дете, страдащо от рядко заболяване - артрогрипоза, Пирогов, д-р Атанас Кацаров, стави, дете, травми
Момиченцето е с диагноза артрогрипоза, а честотата на болестта е 1/5000 души

Много рядка операция на 5-годишни дете с артрогрипоза е извършена в „Пирогов”. Благодарение на нея на момиченцето е изправено едното краче, съобщават от лечебното заведение.

Сложната интервенция е осъществена от екипа на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология.

„Оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти. Направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици”, обясни специалистът.

Имплантите се заплащат от Център „Фонд за лечение на деца” към здравното министерство. Момиченцето е претърпяло няколко операции в други болници, но те не са дали очаквания резултат.

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Болестта засяга крайниците симетрично - раменете са огънати навътре, лактите са свити, а китките и дланите - обърнати навътре, с невъзможност да се движат пръстите. Крачетата са криви, ходилата са силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти.

Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да води пълноценен живот.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg