Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Има спасение от стомашния дискомфорт

health.bg 25-09-2013
Гастроентерология : Има спасение от стомашния дискомфорт - гастроезофагеален рефлукс, неязвената диспепсия, иритативен колит, гадене, болка в корема, диария, запек, Комфортекс, метеоризъм
Д-р Лилия Памукова, общопрактикуващ лекар, София

Есента ни подготвя за приближаващата зима - доста бързо сменяме облеклото, храненето, режима си. От обилната консумация на сурови плодове и зеленчуци, както и на течности, преминаваме към богатото разнообразие на есенната трапеза с нейните изкушения.

Настъпването на есенния сезон предизвиква зачестяване на функционалните храносмилателни разстройства, най-типичните са повишеният гастроезофагеален рефлукс, неязвената диспепсия и иритативният колит. Диспептичният синдром се проявява със стомашен дискомфорт – гадене, обилно оригване, подуване на корема, болка, задържане на газове. Свързано е с нарушаване на функцията на червата, което се изявява с редуване на диария и запек.

Това са функционални храносмилателни разстройства. При някои хора се проявяват епизодично, при други се повтарят отново и отново от пубертета до дълбока старост. И сезонните промени предизвикват обостряне на тези симптоми. Най-често причина за оплакванията са хранителният режим и смяната на типа храни през пролетта и есента. Имат значение и генетичните фактори, по-скоро изразени като готовност на дадени организми да бъдат по-чувствителни към смяната на храните. Не е за пренебрегване и обстоятелството, че идването на есента е съпроводено с по-висок стрес заради прехода от лятната почивка към рутинните ангажименти от всекидневието.

Началото на учебната година също представлява стресово натоварване и за родителите, и за децата. Едни от най-важните мерки за противодействие са подходяща диета, поддържане на режим и ритъм на хранене, на количеството течности и избягването на тежките храни, пикантните подправки, консервантите, твърдите целулозни храни. Необходимо е да се съблюдава добрият баланс между белтъци, мазнини, въглехидрати и баластни вещества – целулоза и фибри не повече от 30 г дневно, както и да се посрещат нуждите от витамини. Относно ритъма на хранене – много е важно да поемаме храната бавно, спокойно, седнали, а не на крак, с удоволствие и наслаждение, в добра компания, без напрягащи разговори. Повишеното поглъщане на въздух по време на хранене също е фактор за поява на функционални стомашно-чревни проблеми. Това става при хранене набързо, в неподходяща обстановка. Пиенето на течности по време на хранене – особено на газирани, но не само – представлява също изпитание за храносмилането, с което не всеки организъм може да се справи без неприятни последици.

Най-голямо значение има типът на храната. Предимно въглехидратите предизвикват повишено отделяне на газове в червата – имам предвид захарите, сорбитола, скорбялата, фибрите. Като продукти говорим основно за бобовите и голяма част от зеленчуците – зеле, броколи, пълнозърнестите храни, също и плодовете – ябълки, круши, праскови. Основно място заемат и млечните захари – т.нар. лактоза, която присъства като газообразуващ фактор не само в млечните продукти, но също и в житните. Фибрите и баластните вещества не се възприемат добре от всеки организъм. Има значение количеството на разтворими и неразтворими фибри, които попадат в тънките и дебелите черва – те също предизвикват допълнителни количества газове.

Алтернативното лечение – като фитотерапията и хомеопатията – е сред модерните, все по-често използвани методи при функционалните нарушения в храносмилателната система, които се срещат във всички възрастови групи. В аптеките могат да се намерят комбинирани билкови препарати, които са висококачествени, ефикасни и съдържат екстракти от добре изпитани билки под формата на етерични масла – традиционно популярни са тези от копър, мента, лайка, анасон.

В аюрведичната медицина най-използвани са екстрактите от джинджифил, гардения, черен пипер, които повлияват благотворно всички етажи на храносмилателния тракт. Те са облекчаващо средство при метеоризъм, при увеличена перисталтика (т.нар. куркане на червата), при подуване на корема. Имат ефект за общо балансиране на храносмилането при диспептичните оплаквания, а също и антиоксидантно, антисептично, противогъбично действие, подобряват чревната моторика. Пример за такава перфектна комбинация е „Комфортекс” – съчетание на рициново масло, джинджифил, копър, гардения, черен пипер. Изключително безвреден препарат, впечатляващо бързодействащ. Само петнайсетина минути след приема изчезват тежестта, болката и подуването на стомаха и корема. „Комфортекс” регулира и цикъла на диария и запек, което е най-честата проява на сезонно предизвикания и на иритативния колит.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg