Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Телесните мазнини крият риск за сърцето дори при хора с нормално тегло

health.bg 2013-09-27
Диабет : Телесните мазнини крият риск за сърцето дори при хора с нормално тегло - сърдечносъдови болести, диабет, затлъстяване, наднормено тегло, мазнини, високо кръвно
По-големите количества мазнини в тялото са свързани и с повишена опасност от диабет

Резултатите от ново американско проучване показват, че възрастни индивиди със здравословно тегло, но с повишен процент телесни мазнини, са изложени на по-висок риск от свързани със сърцето болести и смърт, предаде "Ройтерс".

Специалисти от Медицинския център в Лебанон, щата Ню Хемпшър, са анализирали данните за 1528 души на 70-годишна възраст с нормален индекс на телесната маса - показател, отчитащ съотношението между ръста и теглото. Счита се, че човек е с наднормено тегло, когато този показател е между 25 и 30, и страда от затлъстяване, когато той е равен на или надхвърля 30.

Изследването е базирано върху предишни проучвания, според които някои хора имат по-големи количества мазнини в тялото, въпреки здравословното си тегло. Прекомерното количество телесни мазнини е свързано с повишен риск от диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови болести.

"Това, че даден индивид е с нормален индекс на телесната маса не означава, че той е метаболитно здрав и тялото му е в състояние правилно да преработва мазнините и захарите", казва д-р Джон Бацис от изследователския екип, цитиран от БТА.

Общо 902 от участниците в настоящото изследване са починали в последвалия период на наблюдение, сред които 419 от сърдечносъдови болести. Специалистите не са открили различия в честота на смъртните случаи по каквато и да е причина при хора с нормални и повишени нива на телесните мазнини. Изследователите обаче са установили, че при жените с повишени нива на телесните мазнини вероятността от смърт от болести на сърцето е била с 57% по-голяма, отколкото за тези с нормално количество телесни мазнини. За мъжете с повишени телесни мазнини рискът се е оказал още по-висок.

Авторите на проучването отбелязват, че един на всеки петима мъже и една на всеки три жени в изследването са имали по-висок процент мазнини в тялото от смятания за здравословен. Повишени телесни мазнини се дефинират с нива над 25% за мъжете и 35% за жените.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg