Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Облекчават режима за човешки инсулини

CredoWeb 2013-10-04
Диабет : Облекчават режима за човешки инсулини - инсулин, захарен диабет, НЗОК, облекчения, протокол, аптека
Болните от захарен диабет вече няма да трябва да вадят IC протокол

Режимът за предписване и отпускане на човешки инсулини за болните от захарен диабет се облекчава, съобщиха от НЗОК.

Във връзка с актуализация на приложение на Позитивния лекарствен списък, промяната на ограничения в начина на предписване при различни индикации и промени в Закона за здравното осигуряване при конвенционалните инсулини, от 1.10.2013 г. вече няма да е необходимо да се издават и утвърждават протоколи IC на задължително здравноосигурените лица с тази диагноза.

Промяната изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема, задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог. На общопрактикуващия лекар следва да се представя медицински документ от извършени прегледи (амбулаторен лист, епикриза) с назначената терапия – вид и доза на конвенционалния инсулин. Корекция на терапията и на съответната доза (единици инсулин) да се извършва само от специалист ендокринолог или детски ендокринолог.

При наличие на утвърдени действащи протоколи за конвенционални инсулини ще се издава рецептурна бланка образец МЗ-НЗОК №5 или №5А в съответствие с вида и дозите конвенционални инсулини, посочени в протокола. Аптеките, договорни партньори на НЗОК, след 1.10.2013 г.,  ще изпълняват рецептите и няма да изискват от пациентите протоколи. За лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог.

Задължително здравноосигурените лица с поставена диагнозанеинсулинозависим захарен диабет (МКБ Е11), на които за първи път е назначена терапия с конвенционални инсулини, отпускани без протокол, имат право да получават глюкомер и съответно тест-ленти за него. Това ще става по преценка на специалиста, с предписване на втората рецепта. Лекарят задължително ще се съобразява с наличието на предходно предписване и отпускане на конвенционални инсулини, което ще се удостоверява с вписване в „Рецептурна книжка на хронично болния“.

НЗОК е заплатила на аптеките 12 902 342 лв. за конвенциални инсулини за първите шест месеца на 2013 г.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg