Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Проблем с лечението на деца с левкемия

health.bg 2013-10-10
Детското здраве  : Проблем с лечението на деца с левкемия - деца, рак, кръв, левкемия, здравна каса, меркаптопурин, аспарагиназа
Две от лекарствата не се плащат нито от държавата, нито от касата

Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат алтернатива, информира в. „Труд”.

Проблемите започват от края на 2009 г., когато двата медикамента - меркаптопурин и аспарагиназа, отпадат от Позитивния лекарствен списък и здравната каса спира да ги плаща. Производителят на първото лекарство прехвърля лиценза си за производство на южноафриканска фирма. Тя обаче не е правила постъпление за регистрирането му у нас. Първоначалният производител дарява медикамента на трите лечебни заведения, в които се лекуват децата със страшната диагноза - в столичната болница по детска онкохематология, в клиниките в Пловдив и Варна. И така до края на 2012 г., когато безвъзмездно осигурените лекарства изчезват, става ясно от публикацията.

Вторият медикамент отпада от позитивния списък при поредната пререгистрация, която се извършва на всеки 5 години. Причината - аспарагиназата се покрива само от две държави от ЕС от тези, с които се реферираме.

Изданието цитира родители, според които необходимите количества от медикаментите са малко и няма интерес те да бъдат внасяни.

От Министерството на здравеопазването коментират пред „Труд”, че проблемът е от няколко години и няма как за кратък срок да се посочи как ще се отстрани. Експертите отново щели да заседават, за да открият механизъм за целево плащане на тези продукти, тъй като към момента такъв няма.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg