Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Дори кратката разходка намалява риска от развитие на диабет

CredoWeb 2013-10-30
Диабет : Дори кратката разходка намалява риска от развитие на диабет  - диабет, захарна болест, Елисавета Котова, Санофи, Наталия Темелкова, Пламен Попиванов, често уриниране, наднормено тегло, затлъстяване,
В София, Варна и Пловдив ще се проведе мащабна разяснителна кампания

Мащабна информационна кампания „Открито за диабета” ще се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Нейни организатори са Българската асоциация „Диабет” и Националната асоциация на децата с диабет в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi-България.

„Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социалнозначими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света”, заяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. Броят на болните от диабет в Европа е 55 млн., като 38% от тях не са диагностицирани. В България положението не е по-различно. У нас с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с преддиабет, като 150 000 все още не са диагностицирани.

„Затова изключително важна е превенцията и ранната диагностика. И тя е в основата на нашата информационна кампания „Открито за диабета”. Ежедневна 30-минутна разходка намалява с 35-40 % риска от развитие на диабет тип 2. С нашата кампания ние искаме да накараме хората да се движат. Да слезеш една спирка по-рано, да изкачиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Посланието на кампанията ни е „Каква стъпка ще направиш днес?”. Като няма значение стъпката дали е малка или голяма, важното е да е в правилната посока, а именно да се грижим сами за себе си”, допълни д-р Стамен Банковски, генерален директор на Sanofi-България.

 „Липсата на достатъчна информация по темата води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее дълго и ползотворно, достатъчно е само да води здравословен начин на живот с определен хранителен режим и достатъчна физическа активност”, акцентира Светла Алексиева, председател на Българска асоциация „Диабет”.

Затова и на 14 ноември в един и същи час в София, Варна и Пловдив ще се проведат събития, които ще стимулират хората да се движат. Посланици на кампанията и в трите града ще се популярни български личности. В София ще бъдат правени и безплатни прегледи за наличие на диабет.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. На тях акцентираха ендокринолозите от УМБАЛ „Александровска” - д-р Наталия Темелкова и д-р Пламен Попиванов. Най-срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и голямо чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg