Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Съвременно лечение на диабетна полиневропатия

Тони Маринова 2009-04-21
Диабет : Съвременно лечение на диабетна полиневропатия - диабет, д-р Петя Каменова, болница, Акад. Иван Пенчев, невропатия, Thiostacid
Диабетната полиневропатия или т. нар. диабетно стъпало е едно от най-честите усложнения на захарния диабет. Ако не се лекува, може да доведе до ампутация на крака.

 

На лечението и профилактиката на диабетната невропатия е посветено интервюто с д-р Петя Каменова, ендокринолог от клиниката по диабетология към Университетска специализирана болница по ендокринология „Академик Иван Пенчев” в София.

  Д-р Каменова: Какво представлява диабетната невропатия?

Диабетната полиневропатия е заболяване, което засяга периферната сетивна и моторна и автономна нервна система. То е специфично усложнение на захарния диабет и се среща както при пациентите с тип I, тоест инсулино зависимия захарен диабет на младата възраст, така и при пациентите с тип II захарен диабет. От всички усложнения на захарния диабет, диабетната нефропатия поразява най-много органни системи в тялото, което обуславя изключителната важност на профилактиката, на ранната диагноза, на познаването добре симптомите и най-важното - на своевременното започнатото и адекватно лечение.

В световен мащаб много се говори за този проблем и дори 2005 г. беше обявена за година на диабетното стъпало от СЗО и Международната диабетна федерация. У нас обаче дали се говори достатъчно за този проблем и прави ли се нещо за профилактиката?
Мисля, че профилактиката е много съществен елемент, за да може да бъде избегнато развитието на невропатичната язва, на гангрената и ампутациите. За съжаление, в нашата страна няма точна статистика за честотата на ампутациите, но може да се каже, че над 50% от нетравматичните ампутации на долните крайници у нас са диабетици. Смятам, че хората със захарен диабет в България са добре обучени както по отношение на диетолечението, така и по отношение на лечението с инсулин или орални средства. Запознати са с усложненията.

Как се изявява диабетната нефропатия?
Най-честата форма на диабетната невропатия е така наречената периферна, дистална, симетрична невропатия. Най-често тя започва постепенно и основните симптоми са от изтръпване, мравучкане, чувство като убождане от иглички, намалена чувствителност при допир, болка, температура. В някои случаи, нередки, периферната диабетна невропатия се изявява с болка, която е с различен характер, най-често стрелкаща, пробождаща, изгаряща. Понякога болката е много силна. Явява се най-често нощем и в покой, което е типично за това заболяване. Понякога нейният интензитет може да бъде толкова голям, че през нощта да нарушава съня, да не се търпят завивките и много често невропатната болка е симптомът, който кара пациентите да търсят лекарска помощ. Може да има мускулна слабост, крампи на подбедриците, затруднения на движенията, нарушения на походката.

Какви са стандартите за лечение на самия проблем диабетната невропатия?
Постигането на добър контрол е задължително условие за избягване прогресията на усложненията на захарния диабет. Разполагаме с различни медикаменти, които повлияват едни или други симптоми на диабетната невропатия. За щастие, в нашата страна има на разположение такъв медикамент. Аз смятам, че лекарите - и ендокринолози, и невролози имат достатъчен опит с него. Този медикамент е Thioctacid.

Какво представлява всъщност той?
Thioctacid е алфа-липоева киселина или тиоктова киселина. От тук произлиза и наименованието на медикамента. Алфа липоевата киселина е биологичен, физиологичен антиоксидант. Тя се синтезира в човешкото тяло в черния дроб. Освен физиологичен антиоксидант, алфа-липоевата киселина има и метаболитни функции. Тя повишава усвояването на глюкозата в периферните нерви, повишава енергийното натрупване в периферните нерви, което е много важно условие за тяхното правилно функциониране. Но аз бих искала да отбележа тук един друг ефект на Thioctacid, който се доказа в последните години, а именно, че този медикамент повишава инсулиново действие или намалява инсулиновата резистентност. Един съществен дефект на тип II захарен диабет. Т.е., намалява се нивото на кръвната захар и се подобрява гликемичният контрол. Това означава, че когато те се лекуват с Thioctacid, е възможно, поради подобрения гликемичен контрол, да се намали инсулиновата доза. Ето защо медикаментът е съвременното лечение на диабетната полиневропатия, още повече, че ефектите са изпитани в много клинични проучвания. Аз имам дългогодишен опит с Thioctacid и мога да кажа, че пациентите се чувстват добре, намаляват симптомите, подобряват се неврологичните дефицити. Радостното е, че има клинична пътека за лечението на диабетната полиневропатия, тоест, това лечение е напълно възможно.

 

 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg