Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Хормонът на щастието има важна роля при диабета

health.bg 2009-11-20
Диабет : Хормонът на щастието има важна роля при диабета - здраве ,хормони, диабет, серотонин, инсулин, кръвна захар, метаболизъм
Германски учени от Института по молекулярна клетъчна биология и генетика "Макс Планк" и Института по фармакология и токсикология, и специалисти от Словения  са изследвали ролята на хормона серотонин, който се „складира” в панкреаса, и значението му за производството на инсулин.

Резултатите, публикувани в Public Library of Science (PLoS) Biology, показват, че дефицитът на серотонин в панкреаса предшества развитието на диабет.

Серотонинът е известен като „хормон на щастието”, защото оказва ефект върху настроението, влияе на релаксацията и съня. Серотонинът обаче има и други функции – участва в състава на бета клетките в панкреаса заедно с инсулина и контролира освобождаването му в кръвта.

При експериментите с мишки е установено, че блокирането на производството на серотонин предизвиква симптоми на диабет. Учените са открили още, че ниските нива на хормона водят до намалено производство на инсулин, което от своя страна предизвиква промени в нивата на кръвната захар.

Специалистите се надяват, че проучването им ще отвори пътя за бъдещи изследвания, които да доведат до успешно лечение на диабета – един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg