Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Детското здраве

Адекватно ли реагират родителите, когато детето кашля?

Петър Галев 03-02-2010
Детското здраве  : Адекватно ли реагират родителите, когато детето кашля? - здраве, кашлица, доц. Клара Балджиева, Ен-Ти-Тус, грип
Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ, детски лекар в ДКЦ ХІ - София, в интервю за Хелт медия.

 

Д-р Балджиева, защо толкова често заболяванията при децата протичат с кашлица?
Кашлицата е един рефлекторен акт, чрез който организмът се опитва да очисти дихателните пътища от попаднали чужди частици или микроорганизми. Най-честата причина за кашлицата в детската възраст са вирусните заболявания. Децата кашлят сравнително по-често от зрелите хора заради някои анатомо-физиологични особености на своя организъм.

Дихателната система достига пълната си степен на съвършенство едва през пубертета. Детското носле е с тесни носни ходове, но със силно кръвоснабдена лигавица. Отворът на ларинкса, през който въздухът преминава в трахеята, е много тесен – при кърмачетата е едва 5 милиметра. Тези фини анатомични структури са силно чувствителни към болестни промени, лигавицата им бързо набъбва и съответно лесно се предизвиква кашлица.

Адекватно ли реагират родителите, когато детето започне да кашля?
Повечето родители са много отговорни и бързо търсят лекарски преглед. Но понякога има една свръхреакция и своеобразно презастраховане, като родителите започват да дават на своя глава антибиотик на детето само защото е започнало да кашля.

А кашлицата сама по себе си не е заболяване, а симптом на различни заболявания. Някои от тях изискват антибиотично лечение, но при други изобщо няма нужда от антибиотици. Може би е добре отново да припомним, че антибиотикът не е средство против кашлица и против температура, а антибактериално средство, когато заболяването е причинено от различни видове бактерии.

Какво трябва всъщност да правят родителите, ако детето им кашля?
На първо място да го наблюдават внимателно. Трябва да отчетат дали кашлицата е силна, постоянна, спастична и дали причинява задух, или е просто едно подкашляне. Общото състояние на детето също е важно – има ли температура, храни ли се, проявява ли интерес към обичайните си занимания, или е вяло и отпуснато.

Ако едно малко дете кашля постоянно и има задух, трябва бързо да бъде прегледано от лекар. При запазено общо състояние и лека кашлица прегледът може да бъде в планов порядък. Защото и една обикновена хрема може да предизвика кашлица при децата заради стичането на секрети по задната стена на гърлото.

Как може да се облекчи състоянието на детето, което кашля?
Започва се със симптоматични средства. Те са много важни, защото малките деца трудно откашлят жилавите секрети и понякога започват да повръщат от кашличните пристъпи. Затова се дава подходящ сироп за кашлица, въздухът в стаята се овлажнява, детето трябва да приема повече течности.

Кои препарати са подходящи за децата?
Напоследък съм с много добри впечатления от сиропа Ен-Ти-Тус. Той е стандартизиран препарат на билкова основа, който може да се започне още в началото на заболяването. Децата го приемат охотно, защото е с приятен вкус. Този сироп не съдържа алкохол, а това е много съществено за децата.

Билките в Ен-Ти-Тус имат комплексно меко действие в няколко посоки – облекчаване на болката в гърлото, втечняване на жилавите секрети и омекотяване на кашлицата. Сиропът е подходящ и за суха, и за влажна кашлица. Той успокоява децата, без да потиска центъра на дишането.

А при малките е опасно да се дават силни препарати за потискане на кашлицата именно защото те действат и на центъра на дишането. Затова препоръчвам Ен-Ти-Тус, който ще облекчи състоянието, без да навреди на детето. А лекарската визита при кашлица си остава задължителна, за да се прецизира по-нататъшното лечение.

През тази година имат ли право родителите да водят свободно децата си при специалист педиатър?
Да, това е едно много важно решение, което беше взето от властите. Чрез Националния рамков договор за здравеопазването държавата осигури средства за свободен достъп на всички деца от 0 до 18 години до педиатър при остри заболявания. Личните лекари могат да дават направления на децата, без да спазват лимити.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg