Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Фибрите – модерното средство срещу запек

Илияна Славова 26-02-2010
Гастроентерология : Фибрите – модерното средство срещу запек - здраве, запек, лаксативи, се-лакс, фрутилакс, сироп, смокиня, слабително
Интервю с доц. Герасим Китанов от Катедрата по фармакогнозия на МУ-София за тенденциите при лаксативите.

Доц. Китанов, какво трябва да знаят хората, които страдат от запек? Какви са средствата за справяне с този проблем?

Причините за появата на запек могат да бъдат най-разнообразни –нарушения във функцията на черния дроб, на стомашно-чревния тракт, стрес... Честа причина е непълноценното хранене, сухите храни.

Усещанията са неприятни, тъй като се получава подуване на стомаха, тежест. Човек се чувства некомфортно, не е така работоспособен, както е необходимо.

Средствата, които се дават в научната медицина, най-общо могат да се отнесат към три групи.

На първо място това са осмотичните лаксативни /слабителни/ средства. Тук влизат някои неорганични вещества като магнезиевия сулфат и натриевия сулфат, както и някои захари, захарни алкохоли... Веществата от тази група не се резорбират в стомашно-чревния тракт и предизвикват драстичен лаксативен ефект.

Втората група са т. нар. стимулиращи слабителни средства. Те въздействат директно върху чревната лигавица, предизвикват контракции. Тук се отнасят рициновото масло, една голяма група природни вещества – антрахиноните, както и някои синтетични продукти, които имат близка структура до антрахиноните.

При по-продължително приемане стимулиращите слабителни средства водят до привикване. Противопоказани са при маточни кръвоизливи, при бременност и кърмене.
Третата група, която е с най-меко действие, включва вещества изключително от растителен произход, съдържащи се в много плодове и семена. Тук си отнасят пектините, слузните вещества /често се получават от водорасли/, гуми, фибри.

Веществата, известни като фибри, не се резобрират, не се разтварят, но при поемане на повече вода водят до набъбване на чревното съдържимо, по механичен начин дразнят лигавицата и подобряват дефекацията (изпразването на чревното съдържимо).

Има ли опасност от привикване при тази група вещества?

При тях няма опасност от привикване или от странични ефекти.
Както посочих, някои от класическите средства, използвани в чист вид, имат много силен ефект и предизвикват нежелани реакции. Не случайно при тях, съгласно препоръките на СЗО и Европейската агенция по лекарствата, приложението трябва да бъде 1-2 седмици.

Какви са съвременните тенденции при справянето с проблема запек?
Последната тенденция е свързана с приема на фибри.
Като пример мога да посоча сиропа „ФрутиЛакс”.

„ФрутиЛакс” е абсолютно безобиден продукт с екстракти от синя слива и смокиня – два класически плода, които и самостоятелно се използват като слабителни средства. Това е чудесна комбинация, която може да се приема продължително време.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg