Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

В Световния ден на физическата активност – раздвижете се!

Калина Стоянова 10-05-2011
Двигателна активност : В Световния ден на физическата активност – раздвижете се! - здраве, движение, активност, сърце, диабет,


Съгласно направените в доклада оценки, ниската физическа активност като цяло се явява причина за 1.9 млн. смъртни случаи (през 2000 г.) и 19 млн. години живот, които се губят ежегодно в резултат на преждевременна смърт, а също и за 15% - 20% от случаите на исхемична болест на сърцето, диабет и някои видове рак.

Защо е важно да се движим
Ниската физическа активност влияе върху глобалното бреме на болестите или пряко, или в резултат на влиянието й върху други основни рискови фактори, в частност високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол и затлъстяване, обясни д-р Джикова.

Тютюнопушенето и нездравословното хранене, наред с ниската физическа активност, също представляват важни по значение рискови фактори за хроничните болести.  

Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде  пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората, които имат подобни проблеми.
 
Според експертни оценки, над 60% хората в света не са физически активни в такава степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве. Физическата активност значително намалява с възрастта. Особено обезпокоително е, че физическата активност и физическата подготовка намаляват в  училищата. Като правило, ниската физическа активност е по-разпространена сред девойките и жените.

Физическата активност при младите хора
В глобален аспект се наблюдава намаляване нивото на физическа активност сред тази възрастова група в почти всички страни, а трябва да се има предвид, че за осигуряване здравословното развитие на децата в училищна възраст, те се нуждаят от ежедневна физическа активност с продължителност най-малко 60 минути. 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg