Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

Мускулни спазми

health.bg 15-03-2013
Двигателна активност : Мускулни спазми - здраве, крампи, спазми, мускули
Почти на всеки му се е схващал мускул на крака.

Крампите /спазъм на мускула/ най-често засягат мускулите на прасеца или бедрото, но понякога и ръцете, ходилата, корема или гръдния кош. Те са обичайни при две трети от хората над 65 години.

Около 40% от бременните жени получават крампи, случва се и при тийнейджърите.
В повечето случаи крампите продължават няколко секунди или минути и не се повтарят.

За тези най-разпространени крампи причината е неизвестна. Някои се свързват с преумора на мускулите, дехидратиране или по-дълго застояване в една поза.

Причини могат да бъдат още нарушен електролитен баланс /напр. недостатъчно количество калий, магнезий или калции в организма/, плоскостъпие, диабет, смущения в щитовидната жлеза, някои медикаменти, алкохол или паркинсон.

Ако имате крампи често, консултирайте се с лекар, като преди това си запишете всички обстоятелства, при които ги получавате. Установяването на причината за крампите може да ви предпази от бъдещи проблеми.

За по-бързо облекчение, ортопедите препоръчват леко разтягане и масажиране на засегнатия мускул. Може да затоплите мястото или да вземете топъл душ или вана. Ако схващането е от физическо претоварване, поставете компрес с лед върху засегнатия мускул.

При силни и продължителни крампи вашият лекар може да ви предпише програма с разтягащи упражнения, болкоуспокояващи и отпускащи мускулите лекарства.

Има и народни рецепти за предпазване от крампи, като например да се слага сапун между краката по време на сън. Ефектът от това средство не е доказан научно, но то няма да навреди, а може и да помогне.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg