Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

В Световния ден на физическата активност – раздвижете се!

Калина Стоянова 10-05-2011
Двигателна активност : В Световния ден на физическата активност – раздвижете се! - здраве, движение, активност, сърце, диабет,
Ниската физическа активност е причина за 1,9 милиона смъртни случаи и 19 милиона години живот, които се губят всяка година в резултат на преждевременна смърт.

Тези констатации стават повод за обявяване на 10 май за Световен ден на движението за здраве. Всеки може да се включи в него, като отдели време за 20 минути интензивно ходене, пренебрегне асансьора или просто остави колата вкъщи, призова д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.  

В летописа на световните дни, посветени на здравето, отбелязването на този ден започва през 2002 г. по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея, когато е приета Резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето, казва д-р Ирина Джикова.  

Тя уточни, че резолюцията призовава страните-членки на СЗО всяка година на специален ден да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризиране на физическата активност сред всички групи от населението, отчитайки значимата й роля като важен инструмент за подобряване на физическото и психическото здраве.

Подчертава се необходимостта от отбелязването на световен ден „Движението – това е здраве” и поради факта, че мощният оздравителен потенциал, който притежава физическата активност, продължава да остава неизползван за голяма част от хората в съвременния свят, поясни  д-р Джикова.

Това послание намира подкрепа и в резултатите от Доклада за състоянието на здравеопазването в света, 2002 г. „Намаляване на риска, промоция на здравословен начин на живот”, в който ниската физическа активност е включена в списъка на основните рискови фактори, които водят до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от неинфекциозни болести в света.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg