Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

Негативите на обездвижването

health.bg 15-07-2011
Двигателна активност : Негативите на обездвижването  - здраве, движение , затлъстяване, диабет,
Интервю с проф. д-р Златимир Коларов, специалист в Клиниката по ревматология на Медицинския университет, София.

Проф. Коларов, какво може да ни причини обездвижването?
Един от най-големите дарове за човека е възможността да се движи, да опознава света, да контактува с хора и това определя неговата социална функция. За съжаление често човек не може да контактува нормално със света, със свои близки и приятели поради различни фактори, ограничаващи неговите движения. Представете си един човек, който има шипове в краката или някаква ревматична болест и е прикован на петия етаж на сграда, в която няма асансьор, и гледа света през малко прозорче, вижда част от небето и част от короната на едно дърво. Това е целият му поглед към света, другото е екранът на телевизора. Този човек живее в социална изолация. Така че обездвижването е един комплексен феномен, дължащ се на физическа невъзможност.

Хора с какви професии и от коя възрастова група най-често страдат от недостиг на физическа активност?
Огромна част от професиите с изключение на тези с интензивен физически труд са застрашени от обездвижване. Повечето от нас са приковани всекидневно към бюрата и компютрите си. Това е неизбежно и е тенденция в целия свят, от която не можем да избягаме, но можем да коригираме. Нека да отделяме повече време за разходки в парка и за физически упражнения. Всеки, който започва сериозно физическо натоварване, трябва да се консултира с домашен лекар или физиотерапевт за натоварванията и степента им.

Обездвижването сега се наблюдава не само при възрастните хора, но и при младите. Препоръчвам разходки в парка с удобни дрехи и обувки, за да не се получават травми, движения с по-активно темпо или леко тичане за по-младата възраст. Плуването е прекрасен спорт. Всеки човек би могъл да отдели половин-един час за физическо натоварване, което би компенсирало негативите на обездвижването. Натоварването да е дозирано и да не се минава прагът на болката. Тя винаги предупреждава човек, че нещо не е наред, и ако той има разума да се вслуша, при нужда ще намери правилния отговор при специалист ревматолог.

С какви оплаквания са хората, които страдат от обездвижване?
Обездвижването води до наднормено тегло, а оттам попадаме в патологичен кръг. Появяват се болки в ставите, които още повече ограничават движението. От друга страна, наднорменото тегло е условие за артериална хипертония, затруднена работа на сърцето, захарен диабет, атеросклероза. Остеопорозата е заболяване, по-често изявено при жените.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg