Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

Редовното движение е важно за костите и ставите

health.bg 28-12-2011
Двигателна активност : Редовното движение е важно за костите и ставите - здраве, кости, стави, болка, хрущяли, възпаление
Когато през този сезон болката в ставите се обажда, обикновено си казваме, че е „от времето”. Разбира се, влагата и студът имат значение, но само като допълнителен фактор, а ставите може да започнат да страдат от съвсем млада възраст.

Първите прищраквания или болка се усещат най-често като понатежат годините, килограмите или и двете. Лекарите твърдят, че най-уязвими са коленете, защото ставният хрущял започва да се губи, а като своеобразен амортисьор именно коленете поемат основната тежест от натоварванията. Ошипяването в коленете започва доста рано – още към 35-40-годишна възраст и постепенно се появява и болката – гонартрозата се развива първоначално в едното коляно, а после и в другото.

Без да осъзнават и докато не ги заболи, съвременните хора подлагат коленете си на големи изпитания най-вече с начина си на живот – лошо хранене, минимум движение, съчетано с наднормено тегло и затлъстяване, без да пропускаме травмите, както и продължителната употреба на кортикостероиди. Според специалистите трябва да знаем, че редовното движение е особено важно условие за доброто състояние на целия костно-ставен апарат. „В хрущяла няма нерви и кръвоносни съдове. Той се храни чрез изстискване на съответните вещества от обвиващата го ставна капсула, но това става при активно движение. Следователно, ако сме постоянно обездвижени, хрущялът не може да се храни” - казва ревматологът  д-р Родина Несторова.

Ако искате да отдалечите във времето износването на хрущяла, правете упражнения за заздравяване на бедрените мускули. Ако те са силни, ще отнемат голяма част от тежестта, падаща върху коленете. Най-подходящи са физическите упражнения, които не застрашават коленете, защото травмите удвояват риска от остеоартрит. Много погрешна е тактиката натоварванията да бъдат спорадични и силови. Кое е доброто решение? Поне половин час дневно умерени упражнения - ускорено ходене, плуване, каране на колело, йога. Те активизират кръвообращението, общата подвижност и укрепват мускулите около коленете. Хората обикновено не оценяват или неглижират значението на правилната стойка за подвижността и здравето на коленните стави. Още от съвсем малки децата трябва да се приучват да държат раменете и главата изправени, а корема прибран, като тежестта на тялото се разпределя равномерно върху двата крака.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg