Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Бактериите, които укрепват имунитета

health.bg 12-12-2011
Гастроентерология : Бактериите, които укрепват имунитета - здраве, пробиотици, Лакто 4, имунитет,
Имунитетът е една от най-сложните и съвършени системи в организма, която има за цел да пази генетичната му уникалност. Това става чрез разпознаване и борба с два вида потенциални врагове.

На първо място са микробите - бактерии, вируси, гъбички и паразити. Не по-малко важна е защитата от собствените мутирали клетки, които дават началото на злокачествените заболявания. В здравия организъм постоянно възникват несъвършени клетки, които той разпознава и унищожава. Ако обаче имунната система не е достатъчно напрегната, микроорганизмите причиняват инфекции с различна тежест, а мутиралите клетки водят до рак.

Имунната система трябва да се стимулира постоянно с различни антигени, които попадат чрез храната в човешкия организъм.

В лигавицата на червата съществуват колонии от микроорганизми, наречени чревна флора, които са изключително необходими и важни за здравето. Те се наричат пробиотици, в буквален превод „за живота”. Тези полезни бактерии блокират възможността на други, потенциално опасни микроорганизми да проявят увреждащото си действие.

Нормалното развитие на полезните микроорганизми в чревния тракт създава ефективна защита чрез стимулиране на имунитета. Освен това те подпомагат създаването, диференцирането и обновяването на клетките.

Практически защитата на стомашно-чревния тракт се осъществява на три нива. Първо, това е произвежданият от лигавицата мукус, след това е епителният слой, който е втора бариера, и на трето място, но с водеща роля, е локалната имунна система в самата чревна лигавица, която е уникална. Вече се знае, че тънкото черво е лимфоиден, т.е. имунен орган и голяма част от неговата маса е заета именно от елементи на имунната система.

Много е важно биологичното равновесие, вътрешната екосистема да не бъде нарушавана грубо от външни фактори. Един такъв фактор е безконтролният прием на антибиотици. Те са много полезни лекарства, но когато са предписани от лекар при конкретни показания.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg