Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Пролетта отключва и стомашни проблеми

Галина Спасова 05-04-2012
Гастроентерология : Пролетта отключва и стомашни проблеми  - здраве, комфортекс, стомах,
Интервю с д-р Таня Кирилова, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Марина”, Варна.

Д-р Кирилова, има ли характерни за пролетта оплаквания, с които пациентите ви търсят?
Като част от природната биосистема, ние живеем в нейния ритъм. Напролет природата се събужда и тогава и човешкият организъм се пренастройва като цяло за по-интензивен живот, какъвто предстои през лятото. Има повече светлина, променя се храненето – с все повече зеленчуци, плодове.

Все повече хора се връщат и към традицията на великденските пости...
...а това означава, че се набляга и повече на растителната храна. Тя дразни стомаха, който и без това през пролетния сезон е с повишена киселинност и при по-груба храна оплакванията са налице. Освен това в кабинета идват много често хора, които заявяват, че се хранят природосъобразно. Като ги попитам как точно, се оказва, че от гледна точка на гастроентеролога се хранят по не съвсем подходящ начин, в съответствие със съвременния напрегнат живот.

Консумират се много груби храни, които не са съобразени например с определени съществуващи стомашно-чревни оплаквания. При повишена киселинност не е добре да се приемат много фибри. Но пък, от друга страна, навсякъде пише, че здравословният начин на хранене дава предимство на фибрите (черен хляб, мюсли, плодове, зеленчуци и т.н.).

Тоест здравословният хранителен режим не е универсален?

Да, храненето трябва да отговаря на начина на живот и на състоянието на дадения индивид. Тук е нужна и консултация с лекар. Да не забравяме, че освен храната се приемат много различни вещества - добавки, противозачатъчни, хапчета за сън и т.н. – все неща, които не се възприемат като лекарства, но оказват също влияние върху храносмилателната система и имат значение за общото състояние на организма. Затова лекарят трябва много добре да разпита пациента и да съобрази лечението с индивидуалното състояние.

Колко често провокираните и от пролетта стомашни проблеми са функционални и как се преодоляват?

Храносмилането започва още от устата, от зъбите и всяка следваща брънка от веригата зависи от предишната. Ако в горните отдели на храносмилателната система има дискомфорт, той се предава и надолу с усещането за подуване на корема, газове, тежест след хранене. Всичко това от наша гледна точка не е болест, изискваща хирургическа или медикаментозна намеса, а функционално състояние, но пациентът страда сериозно. Когато „усеща” работата на стомаха и червата, целият му нормален ритъм на живот е нарушен. И денем, и нощем. И този човек се нуждае също от специализирана помощ както болния.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg