Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Имунитет, пробиотици и бебето

Галина Спасова 07-05-2012
Бебето : Имунитет, пробиотици и бебето - здраве, пробиотик, бебе, имунитет,


Кога най-рано могат да се дават пробиотици като профилактика?

Още от третия ден след раждането. Препоръчваме ги изобщо за нормализиране на физиологията на храносмилателния тракт, което при децата е проблем. Пак опираме до адаптираните млека, които водят нерядко до запек - точно в борбата с него при децата пробиотикът според мен е много по-добро и физиологично средство. Превенцията е важна за поддържане на храносмилането и особено за алергиите към кравето мляко.

При бебетата до една година живите пробиотици според мен дори би трябвало да се въведат като задължителна профилактика. Защото играят роля за цялостния имунитет на организма, подходящо е и заради ваксините, които носят следи от обработката по химически път и отварят пробойни, през които може всякакъв алерген да проникне – защото чревната площ е огромна. Аз лично препоръчвам на майките задължително да започват пробиотична профилактика. Един от доказаните добри пробиотици, който постига ефект в червата, е Лакто-4.

Какви са основните грешки в храненето, които увреждат чревната микрофлора?

След ранното захранване с адаптирани млека следващата грешка е ранното даване на сокове, пюрета, които унищожават пробиотичната среда, защото я подкиселяват. Захранването трябва да става след 6-ия месец, да се използват биологично чисти продукти, което е малко трудно в наши условия, но не е невъзможно. Трябва да се започне с алкализираща храна – т.е. със зеленчукови, а не с плодови пюрета, и да се стимулира по този начин образуването на ензимите. Защото киселата среда, от една страна, понижава нивото на ензимите, от друга – нарушава перисталтиката, често се получава повръщане.

Има ли специални препоръки при приемане на пробиотик?
Пробиотикът не трябва да се взима едновременно с антибиотика, защото антибиотикът унищожава заедно с вредните и полезните бактерии. Трябва да има часове разлика. И след спиране на антибиотичното лечение пробиотик трябва да се дава още поне седмица. Няма никакви противопоказания за приемане на пробиотици. При всяка вирусна инфекция, която по принцип засяга всички лигавици – не само на носа, гърлото, но и на храносмилателния тракт, - задължително изписвам пробиотик.

----------------------------------------------
За контакт с д-р Румяна Маринова:
dr.rumiana_marrinova@abv.bg






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg