Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Кърмата пази от алергии, инфекции, диабет

Татяна Вълкова 11-07-2013
Бебето : Кърмата пази от алергии, инфекции, диабет - кърмене, лактация, бебе, алергия, инфекция, диабет, затлъстяване, прехранване, д-р Юлия Тонкова
Интервю с д-р Юлия Тонкова, педиатър, Велико Търново.

 

Д-р Тонкова, промени ли се отношението на българската майка към кърменето, след като в последните години усилено се пропагандира колко е важно и полезно това за бебето?

Българската майка е една млада и добре информирана жена и на практика модерните тенденции към кърменето не са я подминали. Тя вече е убедена, че естественото хранене е полезно и за детето, и за самата нея. Стигнала е до извода, че кърмата отговаря напълно на функционалните възможности, на хранителните потребности на малкото човече. По тази причина, желаейки да му осигури всичко необходимо в тази най-безпомощна възраст, майка му предлага кърма.

Обяснете какви са предимствата за бебето.

Майчиното мляко предпазва детето от инфекции на горните дихателни пътища, от алергии, остри диарии, от имунни за болявания. Кърмата е първата храна за мозъка. Естествено хранените деца имат по-здрави кости и в зряла възраст. Кърменето се отразява позитивно и върху психо-моторното развитие на бебето, защото контактът с майката е директен. Чрез него се редуцира рискът от прехранване, затлъстяване, от даване на неподходяща храна, за която стомахчето не е узряло. По този начин се намалява опасността от развитие в по-късна възраст на социално значими заболявания, като сърдечносъдови, диабет, хиповитаминози.

Качеството на майчиното мляко се променя в зависимост от възрастта на бебето, за да отговори на неговите нужди. Първоначално отделящата се коластра е в по-малко количество, но има по-голяма хранителна стойност от зрялото женско мляко. В нея има висока концентрация на защитни фактори (имуноглобулини, лактофини, интерферони). Зрялото мляко съдържа над 200 биоактивни компонента. Мазнините в кърмата са адекватни на потребностите на незрелия детски организъм. Освен това имат структурна и регулаторна роля и са енергиен източник.

Майчината кърма осигурява витамини, минерали, микроелементи. За разлика от кравето мляко кърмата е със сравнително ниски стойности на калций, калий, фосфор и щади незрелите бъбреци на детето, което е много важно.

Как се отразява кърменето на жената?

То помага на тялото на майката да се възстанови от раждането по-бързо, като освобождава хормони, които свиват матката и намаляват следродилното кървене. Благодарение на него рискът от инфекции в следродовия период е по-малък.

Кърменето понижава риска от остеопороза, от развитие на рак на млечната жлеза и на яйчниците. Смята се, че предпазва от нежелана бременност. Подпомага и отслабването на майката след раждането.

Естественото хранене помага да се развие особена близост между майката и бебето, чрез него общуването е пълноценно. Слушайки ударите на нейното сърце, малкото човече се ориентира и успокоява. Освен че е здравословен, в чисто икономически аспект кърменето и по-евтин начин за отглеждане на детето.

Кога трябва да започне кърменето? В някои болници „Приятели на бебето” например бебето се поставя на гърда веднага след раждането. Какъв е правилният подход?

Абсолютно задължително е поставянето на гърда да стане веднага след раждането. Тогава сукателният рефлекс на бебето, който е вроден, е най-силен. Не бива да се дава биберон, защото този рефлекс постепенно изчезва. Ранното поставяне на гърдата – до 30 минути след раждане, предпазва от метаболитни нарушения. Дава възможност чревната флора на бебето да бъде регулирана. Това не може да бъде постигнато чрез хуманизирано мляко, независимо колко добре е адаптирано, колко е високо пречистено и обогатено с калорини, хипоалергени.

Трябва ли да се спазва определен режим за кърмене? Как е по-полезно – да се храни под час или веднага щом огладнее бебето?

Решението дали да се кърми на поискване или под час в зависимост от степента на зрялост на бебето трябва да се вземе от майката. Вместимостта на стомахчето се променя с всеки изминал ден. Отначало то може да приема на хранене по 10 мл мляко, а в края на първия месец – 100-110 мл. Истината е, че кърменето не бива да се превръща в  ритуал. Най-добре е да има регламент за хранене и бебето да се кърми на 3 часа. Доказано е, че майчината кърма се освобождава от стомаха точно на такъв интервал от време. Обемните рецептори, които са в стомаха, започват да се дразнят след три часа и бебето започва да плаче, то е гладно.

Т.е. ако по-рано огладнее, препоръчвате ли да му се дава вода?

Между кърменията може да се дава малко вода, стига бебето да пожелае. По принцип водната компонента в кърмата е достатъчна да задоволи нуждите на организма. Няма нищо лошо на бебето да се предложи вода. Все пак животът се е зародил във водна среда – детето ще изпие количество, от което се нуждае. Важно е водата да не се дава непосредствено преди храненето, а 15-20 минути по-рано, защото така ще се заситят обемните рецептори и ще опорочи ефективното кърмене.

Трябва ли да се кърми през нощта?

Не. През първия месец бебето се храни на 3 часа. Но на втория месец то вече е значително по-зряло и нощното кърмене, което е в 24 ч или 1 ч, постепенно отпада. На бебето му се изгражда навик, когато дойде моментът за хранене, да си пийне малко водичка. Стомахчето има нужда от покой. Не може постоянно да му се дава храна. Нощните кърмения не са желателни. Може да се ползва биберон, за да се успокои детето, да се полюшка, докато му се изгради навикът. Вярно е, че има такива, които са по-невротични. Има майки, които са по-нетърпеливи към децата си и искат да легнат и да заспят, но всичко е въпрос на стиковка.

Колко време трябва да продължава кърменето? Кои са най-подходящите пози за сукане?

Първите дни кърменето продължава 5 минути, след това времето на сукане се увеличава до 15-20 минути. И съответно расте и количеството, което поема бебето.

Позата на кърмене трябва да е според удобството на майката. Може да бъде легнала, седнала, кръстосана. Най-добрият вариант е те да се редуват. По този начин се осигурява максимално изпразване на всички дялове на млечната жлеза. Избягва се и разраняването на зърната, запушването на млечните канали. Детето може да се слага на двете гърди, като се редуват – за по 10-15 минути, в зависимост от това колко са пълни. Критерий за добре нахранено бебе е пълният памперс. Едно бебе, което ака след всяко кърмене, е на практика нахранено бебе.

Кои са най-честите проблеми при кърмене и как могат да бъдат избегнати?

-  За майка, която ражда за първи път, първият месец може да се окаже доста труден, а кърменето да се превърне в истинско предизвикателство. За да се избегне напукването на зърната, още през бременността е добре гърдите да бъдат подготвени. Зърната трябва да се обтриват с груба кърпа, за да станат по-груби. Така рискът от болезнено кърмене и съответно и вероятността от отказ намалява.

Кога и как да се посяга към помпите?

Помпата е помощно средство. Използва се, когато млякото е придошло, а не е време за кърмене. Тогава гърдите стават напрегнати и болезнени и точно тук е мястото на помпата. Изцежда се толкова, колкото жената да почувства облекчение. При неопитна майка, която за първи път ражда, с тесни канали трябва задължително да се редуват топли и студени компреси. Помпите могат да се прилагат след тези компреси. Рискът от използването на помпата е, че може да бъде спукано зърното. Добре е зърната да се омазняват предварително.

Как трябва да се храни кърмачката?

Добре е да се избягват алергизиращи храни – мъхести плодове, шоколад, кафе, кола, ядки. Алкохолът много бързо преминава през кърмата. При цигарите процесът е по-бавен, но това не означава, че майката може да пуши. За да отгледа здраво дете, жената трябва да живее здравословно.

Все още някои се придържат към класическата теза, че майката трябва да се храни за двама.

Това е категорично невярно. Тя трябва да яде толкова, колкото да задоволи своите хранителни потребности. Бях на лекция, на която се коментираше, че майката-кърмачка може да изяжда по 300 г натурален шоколад на ден. Аз се изумих и казах: „Защо, какво ще направи 301 грам?”. Отговорът беше : „Ще възбуди бебето”. „Ами дали няма да го алергизира”, попитах аз. Трябва много да се внимава с алергиите - не бива да ги подценяваме и да забравяме.

Само мит ли е твърдението, че бозата увеличава количеството кърма?

Няма причина майката-кърмачка да консумира прекомерни количества, освен ако не обича боза. Това няма да стимулира лактацията. Трябва да се пият течности, но количествата са индивидуални. Всеки човек има своите потребности и те са различни. Няма фиксирана схема, както и не може да се каже, че майката трябва да пие по 2 л течности или че бебето трябва да приема 180 мл в първите 6 месеца. В никакъв случай. Неговите нужди нарастват различно.

Има ли все пак продукти, които подпомагат лактацията?

Има лактогенни чайове. Може да се яде и сварено жито. Лукът също е полезен в това отношение. Но той трябва да се консумира след термообработка. Суров, той ароматизира неприятно кърмата, и детето може да откаже да суче.

Докога според вас е препоръчително да се кърми?

Логиката е докато има потребност. В момента, в който нуждите на бебето започват да нарастват, трябва да започне въвеждането на нови храни. До 6-ия месец е препоръчително да се кърми. След това майката може да продължи, но броят на тези хранения постепенно намалява. Някои си позволяват да кърмят и до 2 г. Но според мен това не е кърмене, а забавление за детето, защото то просто е изградило навика да стои на гърдата.

Препоръката на СЗО е изключително кърмене до 6-ия месец, а след това допълващо кърмене до две и повече години.

Според мен не е правилно. Потребностите на бебетата са различни. Идва моментът, в който майчината кърма не може да достави това, което осигуряват немлечните продукти, въведени при захранването. Наистина е добър вариантът, че бебетата не се захранват от втория месец, както беше преди много години, а между 4-ия и 6-ия месец, в зависимост от теглото на бебето, от това дали майката има желание да кърми или не. Късното захранване намира стомахчето по-узряло, и чревната перисталтика и чревната флора са на различно ниво на зрялост и това е в унисон с потребностите на детето. Майчината кърма не може да достави толкова желязо, колкото има в адаптираните млека, но за сметка на това желязото, което е в майчината кърма, е по-лесно усвоимо. Но е малко. И затова на децата на 6-ия месец се прави изследване, при което може да се установи дали имат желязодефицитни анемии. Когато бебето започне да се захранва и менюто му стане разнообразно, този железен дефицит се компенсира.

 

Д-р Юлия Тонкова е специалист по педиатрия. Има допълнителна квалификация по "Обща медицина". Приема пациенти във Велико Търново в "ГППМП - Вита 2000", ул. "Марно поле" 21. За контакт: 0888557620.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg