Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Дете под 1 годинка няма място на плажа

Татяна Вълкова 09-08-2013
Бебето : Дете под 1 годинка няма място на плажа - д-р Юлияна Йоргова, дете плаж, слънце, витамин Д, козметика, хранене, море, почивка, бебе
Интервю с д-р Юлияна Йоргова*, педиатър от Варна.

Д-р Йоргова, кога едно малко дете може да бъде заведено за първи път на почивка?

Зависи от възможността на детето да понесе пътуването, както и от условията, които се предлагат в курортите.

През първия месец от раждането въобще не може да става дума за смяна на средата. Не може да има спокойно пътуване с бебе на един месец например. По принцип, когато бебето е на кърма, не е проблем то да бъде извеждано от неговата среда. Не бива обаче режимът му да бъде нарушаван - на хранене, на почивка. По време на пътуването е препоръчително да му се осигури максимален комфорт. Освен това трябва да се избягват резките температурни и атмосферни промени, защото те са голям стрес за незрелия детски организъм.

За децата над 1 г., препоръчвам да сменят средата един път или два пъти годишно, да редуват море и планина. Те наистина вече се нуждаят от такава промяна. За предпочитане са затворените комплекси заради услугите, които предлагат. В новата среда трябва да има условия, в които детето да е спокойно, да играе свободно, да му се предлагат храни, съобразно възрастта и потребностите му.

Важното е също така там, където отива семейството, да има достъп до денонощна медицинска помощ, защото при малките деца проблемите възникват и се усложняват бързо.

Какво трябва да знаят родителите за бебето на море?

Децата под една годинка нямат място на плажа. Категорично те не бива да плажуват редом с възрастните. Те могат да бъдат разхождани там в сутрешните и следобедните часове, когато слънцето не е толкова силно. Хубаво е да ползва и морската вода, но тя трябва да бъде чиста.

На пясъка не може да се очаква да има добра хигиена. Именно затова препоръчвам детето над годинка да се води на море, защото още няма имунитет.

Ако все пак родителите са твърдо решили да отидат на плажа с бебето си, какви правила трябва да спазват?

Важно е след дългия път детето да не бъде заведено веднага на плажа. Първо трябва да си почине, да се наспи, да се поразходи. Освен това плажът изтощава детския организъм и за това не трябва да се посещава през всичките дни от престоя. Новата среда трябва да бъде максимално близка до обичайната.

А колко време е препоръчително да се стои на плажа?

Престоят трябва да е максимум един час и то във времето, когато слънцето не е активно – сутрин преди 11 часа или следобед след 16. Това лято е доста щадящо, няма ги горещините от миналата година и плажът е приятен и за децата.

А във водата?

Ако е в ранна яслена възраст, престоят в морската вода не бива да бъде основно занимание за детето, защото лесно може да измръзне. Хубаво е то да се намокри и да се остави да изсъхне, за да се закали кожата, така че тя да бъде готова бариера -  защита за предстоящата зима.

Ходенето на почивка гарантира ли по-малко боледуване през зимата?

Да. Навремето неслучайно почивката във всички лагери, по курортите беше 14 дни. Това е така, защото са необходими точно толкова дни, за да се възстанови изцяло еритропоезата. На днешно време всички работят и е трудно да се осъществи такава дълга почивка. Но и за четири дни да се смени климатът, е в полза за т.нар. защита.

Оттам идват и нашите очаквания, че през зимния период детето ще боледува по-малко, защото клетките на кръвта му ще бъдат обновени. Смисълът на почивката е именно този -  да бъде възобновена кръвната еритропоеза.

Най-добре е почивката да е 14 дни, но и два пъти годишно детето да сменя средата е в полза за неговия имунитет. Добре е да се отиде първо на море, а след това и на планина.

За малките деца за предпочитане са планински курорти с ниска надморска височина. По-големите могат да бъдат заведени и във високопланински, където да се възползват от възможностите за спорт, за разходка по полянките, за бране на горските плодове – това допълнително помага за възстановяване след дългата зима и уроците, които изтощават.

Крие ли риск дългото пътуване за децата?

Пътуването на дълги разстояния, включително и със самолет, носи някакъв риск за детето, тъй като това за него не е обичайно изживяване. Когато обаче се вземат мерки, така че то да премине спокойно, без стрес – детето да спи по време на пътя, да не е достатъчно горещо в автомобила, за да не се изпотява, да няма опасности от външната среда - няма риск пътуването да стане причина за боледуване. Такава съществува при рязка промяна в климата, в условията. Трябва да се знае, че ако детето има алергия, някаква атопия, възпалена трета сливица, често боледува, предварително трябва да бъде консултирано с педиатър. Специалистът може да предпише поддържащи средства, които да са на растителна основа, така че детето да има някаква подкрепа при промяната на климатичните условия.

В тази връзка какви лекарства е добре родителите да носят по време на почивка?

Освен да знаят къде да потърсят лекарска помощ при нужда, е задължително родителите да имат противотемпературно средство. Децата рязко вдигат температура и затова, докато се намери специалист, не бива тя да продължи да се повишава.

Когато човек тръгва на път, винаги търси добри условия. Не трябва родителите да се настройват предварително, че ще им трябват медикаменти. По-важното е да си вземат здравноосигурителната книжка и да знаят на кого може да се обадят при необходимост.

Каква слънцезащитна козметика препоръчвате?

Слънцето действа благоприятно върху здравето, но то трябва да се ползва правилно. Под влияние на UV лъчите кожата синтезира витамин D, който има огромно значение за растежа на децата, за изграждане на мускулната и костната им система, за имунитета.

През лятото детето се подготвя за дългата зима. В сутрешните и в следобедните часове, когато слънцето не е силно, е препоръчително да не се ползва козметика, защото това може да попречи на образуването на витамин D в кожата. Но е добре родителите, тръгвайки на море, да носят слънцезащитни кремове, които да предотвратят евентуални изгаряния.

Козметиката трябва да е съобразена с индивидуалните особености на организма. Един слънцезащитен крем може да е подходящ за едно дете, но на друго, което има някаква атопия например, да създаде проблеми месеци напред.

_____

*Д-р Юлияна Йоргова е педиатър от Варна с дългогодишен опит. Втората й специалност е „Медицинска информатика и здравен мениджмънт”



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg