Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

При навременна консултация само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро

Вивиана Асса 27-09-2013
Бебето : При навременна консултация само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро - д-р Йосиф Димитров, инвитро, безплодие, стерилитет, репродуктивно здраве, Майчин дом, бебе,
Интервю с акушер-гинеколога д-р Йосиф Димитров

Д-р Йосиф Димитров e акушер-гинеколог, завършил е медицина в Санкт Петербург, Русия. Още като млад специалист става член на екипа, благодарение на който у нас се ражда първото бебе инвитро. В момента е зам.-председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Работи и като главен асистент в Университетска АГ болница „Майчин дом”.

През 1995 г. създава „Инвитро АГ Медицински център „Димитров“, където с подкрепата на екип от висококвалифицирани специалисти помага на стотици български двойки с репродуктивни проблеми. „ИнВитро АГ Медицински център Димитров” е единственият български център, oдобрен за член на международната асоциация на инвитро клиниките „APART” (International Association of Private Assisted Reproductive Technology Clinics and Laboratories).

Хобито на д-р Димитров са книгите, обожава да чете и  купува почти всички нови издания. Често прави дарения на читалищни библиотеки, защото е невъзможно да съхранява вкъщи толкова много книги.

- Д-р Димитров, според последните проучвания от всички новородени българчета, които всеки ден проплакват у нас, поне три са „бебета от епруветка“. Вярно ли е, че едно от указанията ви към  новодошлите при вас за консултация е: „Въпреки че става дума за наука, елате поне с малко вяра в чудесата...“?

- Не, не, не знам откъде сте чули това, аз и колегите ми вярваме в медицината (смее се).

- Но когато говорим за зачатие, не може всичко да е само наука, нали?

- Разбира се, че в зачатието не може всичко да е само наука... Изключително важна е психологическата нагласа, както и надеждата и вярата, че ще се сдобиеш с наследник. Науката и надеждата вървят ръка за ръка.

- Имате ли представа колко деца по света са родени инвитро?

- От първото инвитро бебе досега в света са се родили над 4 милиона дечица. Това означава над 8 милиона щастливи родители и още два пъти по толкова усмихнати баби и дядовци.

- Вашият център активно подкрепи благотворителната кампания „Любовта е действие“ и дарихте една безплатна инвитро процедура. Знаете ли вече коя двойка е спечелила наградата?

- Все още очакваме да ни се обадят. Надявам се, че ще помогнем да се роди още едно истински желано бебче. Редно беше да подкрепим  тази кампания. Въпреки че у нас вече има не един и два центъра за репродуктивна медицина, информацията не е достатъчно.

- Например?

- В страната има около 200 000 семейства с репродуктивни проблеми, но по-голяма част от тях не знаят към кого и кога да се обърнат. Още по-тревожното е, че голяма част от тези двойки не са потърсили помощ от специалист, а има и такива, които не смеят или отказват да споделят проблема си.

- Кога тези двойки според вас трябва да потърсят специализирана медицинска помощ, а не само да се надяват на народна медицина?

- Ако е изминала година и половина след като двамата са решили да си имат рожба, а очаквания резултат го няма. Тогава им препоръчвам да се обърнат към репродуктивна медицина. Огромен процент от тези хора казват, че не знаят дали имат проблем. Но те всъщност имат – не могат да осъществят желаното забременяване. Причините за това при всяка семейна двойка са различни и към тях подходът е индивидуален.

- Първото българско инвитро бебе се роди през 1987 г. Какво се промени от тогава досега?

- Много неща – и в науката, и в медицинската апаратура. Тогава бях асистент в Института по ендокринология, но за бързия ни напредък много ни помогна фактът, че целият ни екип се занимаваше с проблемите на репродуктивната ендокринология. Когато започнахме проучванията, нямахме дори основните уреди, затова се опитвахме да си ги приспособим. След дълго търсене разбрахме, че в „Майчин дом” в София има един от нужните ни инструменти, но е заключен в някакво чекмедже...

- Защо?

- Защото никой не можел да го ползва. А сега и техниката, и науката продължават да вървят напред и ние самите продължаваме да трупаме нови познания – ходим на световни конгреси, посещаваме международни семинари.

- А как предавате опита на своите колеги?

- Два пъти в месеца един от нас изнася доклад по определена тема, после дискутираме новостите. Въпреки че екипът ни е от медици с научни степени и звания, въпреки че имат дългогодишен опит – специализирали са във водещи световни клиники, винаги когато е възможно, ги изпращаме на нови специализации. 

- Някъде четох, имате и външен консултант, виден австрийски професор...

- Точно така, това е австрийският проф. д-р Вилфред Файхтингер, който е ръководител на екипа, създал първото IVF бебе в Австрия. Привлякохме го за консултант, защото при нас наистина обучението и усъвършенстването на знанията вървят непрекъснато напред – не може да стоим на едно място, че току-виж децата ни надминат. Шегувам се, разбира се, но първите бебета, създадени в нашия инвитро център, вече са абитуриенти, така че нищо чудно и дай боже някои от тях да станат наши колеги... 

- „Вашите“ бебета са повече от 600, а центърът, който ръководите, наскоро навърши абитуриентска възраст, стана на 18 години... 

- Подаръкът, който си правихме за нашия „абитуриентски бал“, е новата ни сграда. За откриването й поканихме и част от „нашите“ бебета – някои от които са първолаци, други – зрелостници. Но по-важното е, че вече имаме по-добри условия, повече пространство, оборудвани сме с нова лаборатория, апаратурата ни е от най-ново поколение, което е голямо улеснение за всички колеги.

- Твърдите, че „науката и надеждата“ вървят ръка за ръка в областта, в която работите. Срещат ли се често и безнадеждни случаи?

- В медицината има всякакви случаи, но добрата новина е, че при навременна консултация със специалист по репродуктивна медицина само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро. Повечето двойки могат по-леко и по-бързо да осъществят мечтата си за бебе. Така че нека не отлагат и да не чакат само чудеса. Те се случват, но... когато любовта е в действие.

 

Д-р Йосиф Димитров е сред неколцината медици, които правят първите успешни опити за оплождане инвитро, преодолявайки скептицизма, недоверието, трудностите. Днес, с вече 18-годишна история и стотици дарени с най-голямото щастие семейства, „Инвитро АГ медицински център „Димитров” е единственият у нас, приет за член на Международната асоциация на инвитро клиниките „APART”.

Преди дни бе открита и новата, обзаведена и оборудвана по всички световни стандарти сграда на клиниката – в столичния квартал „Младост 1”. В нея за първи път ще бъде приложен и нов подход за култивиране на ембриона - чрез устройство, максимално имитиращо движенията на маточната тръба. Тъй като това има огромно значение за метаболизма, очакванията са шансовете за успешна бременност значително да се увеличат.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg