Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Двигателна активност

Лечението чрез движение – все по-актуално

Д-р Евелина Николова 2013-10-01
Двигателна активност : Лечението чрез движение – все по-актуално - движение, лечение, Д-р Евелина Николова
Движението може да замени всяко лекарствено средство, но нито едно лекарство не може да замени движението.

Как, кога и по какъв начин трябва да се движим? Кинезитерапията - науката за лечение, за превенция и профилактика чрез движение – дава отговорите. Движението се включва като елемент от конкретното лечение, комбинирано е и с медикаменти и с други методи и техники на физикалната и рехабилитационната медицина. Ролята на лечението чрез движение нараства в съвременността и заради стреса като предпоставка за редица социалнозначими заболявания. Трябва да подчертаем, че културата на движение се възпитава още от най-ранното детство. У нас, особено в училищната възраст, се неглижират заниманията със спорт, излетите сред природата. Обикновено децата се записват на всякакви курсове и кръжоци, но за спорт времето не достига. Затова нарастващ проблем още в ранната ученическа възраст, дори и в детските градини е затлъстяването с всички негативни последици за здравето на подрастващите. Новите технологии, интернет все повече връзват децата пред компютъра.

Двигателната активност се съобразява с индивидуалните възможности – какъв да е видът, как да се дозира, колко често и по какъв начин да се прилага. Защото един все още растящ млад човек може да се движи тичайки, карайки колело, това обаче не е подходящо примерно за пациенти или хора в по-напреднала възраст, при които има редица други утежняващи фактори. Което не значи, че тези хора също не могат да се движат. Тук е ролята на специалистите по физикална и рехабилитационна медицина - да определят именно този план за двигателната активност - как, колко, кога, по какъв начин, съблюдавайки особеностите на съответния човек и прилагайки индивидуален подход. По принцип, както вече посочих, освен като терапия движението се прилага и като превенция и профилактика на редица заболявания, за създаване на добър психо-емоционален тонус, за повлияване на всички жизненоважни системи и на организма като цяло. Тъй като младежите посещават най-вече фитнес залите, е добре да се знае, че не навсякъде има подготвени специалисти, които да ги посъветват - особено в периода на растеж - как точно да прилагат натоварването.  Има основни принципи на кинезитерапията - при лечението, както и въобще при профилактиката и превенцията, които трябва да се спазват.

Много важно е постепенното натоварване, включването на различни мускулни групи, дозирането, съобразено с капацитета на дадения организъм. В практиката си често се срещам със случаи на младежи, които искат да напомпат мускули, но тренират безразборно. Резултатът е  претоварване, поява на болки в гърба, понякога се стига заради неправилни упражнения с щангите до сериозни проблеми на различни нива от гръбначния стълб.

Второ - използването на различни добавки. Практика е във фитнес зали да се предлага разтворено в чашка някакво вещество „за мускули”. Не съветвам младежите да употребяват неща с неизвестен произход. За желаното натрупване на мускулна маса може да помогне препаратът „Амбинор”. Той има съставки, които „работят” именно в тази посока. Аргининът стимулира синтеза на мускулна тъкан, както и намаляването на мазнините. Той е важен елемент и в синтеза на редица хормони, един от които е т.нар. хормон на растежа. Друга съставка на препарата – магнезият – играе съществена роля за работата на мускулите, както и за неутрализиране на стреса и умората. Важно е наличието на витамин В6, тъй като неговият недостиг води до затлъстяване. Затова и се препоръчва при всички диети за редуциране на теглото.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg