Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Общопрактикуващите лекари настояват ваксините да се върнат към МЗ

health.bg 2013-10-21
Бебето : Общопрактикуващите лекари настояват ваксините да се върнат към МЗ - НСОПЛБ, ваксини, здравна каса, МЗ
Това би гарантирало ваксинално покритие и на здравнонеосигурените лица и бежанците

Ваксинопрофилактиката е ключов елемент от системата на общественото здравеопазване и съгласно Закона за здравето обхваща всички български граждани, независимо от техния здравноосигурителен статус. Съществуващата в момента нормативна уредба, която задължава Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да закупува, съхранява и разпределя задължителните ваксини съгласно имунизационния календар, e несвойствена за НЗОК и несъответстваща на закона за здравното осигуряване дейност.

Такава е позицията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Според сдружението по-целесъобразно е тези финансови средства да бъдат насочени за диагностика и лечение на здравноосигурените лица, а Министерството на здравеопазването да осигури чрез държавния бюджет задължителната ваксинопрофилактика. „Съгласно Закона за здравето имунопрофилактиката е грижа на държавата, респективно Министерството на здравеопазването”, изтъква НСОПЛБ.

Организацията настоява да бъде възстановен действалият преди промяната ред на планиране на количества, закупуване на ваксини и доставката им до изпълнителите на медицинска помощ, при който това е ангажимент на Министерството на здравеопазването и неговите регионални структури - РЗИ.

„Това би гарантирало ваксинално покритие и на здравнонеосигурените лица и бежанците”, допълват от сдружението.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg