Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Изследване установи връзка между риска от аутизъм и килограмите на бременната

Medical News 2013-11-04
Бебето : Изследване установи връзка между риска от аутизъм и килограмите на бременната - аутизъм, психология, бременност, наднормено тегло
Откритията помагат в търсенето на причини, свързани с риска за разстройство от аутистичния спектър.

Може ли напълняването по време на бременност да има някаква връзка с разстройствата от аутистичния спектър?
Ново изследване на Университета в Юта показва, че отговорът на този въпрос в някои ситуации може да е положителен. Учените разкриха връзка между разстройствата от аутистичния спектър и увеличаването на теглото на жените по време на бременност. Резултатите от изследването са публикувани в ноемврийското издание на списанието “Педиатрия”. Предишни проучвания са установили връзка между индекса на телесната маса на жените преди бременността и наддаденото тегло по време на бременността и по-високия риск за децата от развитие на разстройство от аутистичния спектър. Но в новото изследване учените от Юта се опряли на предварително проучване, в което установили връзка между риска от разстройство от аутистичния спектър и напълняването преди раждането, след като отчели и важни, свързани с проблема фактори, като индекса на телесната маса преди забременяването.

Рискът от разстройство от аутистичния спектър, свързан с макар и малко, но постоянно трупане на килограми през бременността подсказва, че такова напълняване може да послужи като важен маркер за подчертана вродена причина за аутизъм, казва ръководителят на изследването психиатърът проф. Дебора Билдър. Тези открития предполагат, че напълняването през бременността не е причина за разстройство от аутистичния спектър, а по скоро може да отразява един базов процес, в който напълняването и анормалните хормонални стойности или възпалението играят еднаква роля за разстройството.

Тази малка разлика в покачването на теглото през бременността и връзката с разстройството от аутистичния спектър е била открита при изследването на две отделни групи от 8-годишни пациенти. Група от 128 деца с диагноза разстройство от аутистичния спектър била сравнена с контролна група от 10 920 деца на същата възраст и от същия пол. Учените изследвали и още една група от 288 деца със същата диагноза и сравнили техните данни с данните на техните здрави братя и сестри. И в двата сценария било установено, че напълняването през бременността е обединяващ фактор при майките, които раждат деца с разстройство от аутистичния спектър. Това предполага, че причината за тези малки промени в напълняването през бременността и за разстройството от аутистичния спектър може да е една и съща. В нито една от изследваните групи не е била открита връзка между разстройството от аутистичния спектър и индекса на телесната маса на майката в началото на бременността. 

Откритията в това изследване са важни, защото дават насока за търсенето на причините за увеличаването на риска за пораждане на разстройство от аутистичния спектър, посочва д-р Билдър. Отдавна е известно, че правилното хранене е от основно значение за здравословната бременност. Бременните жени не трябва да променят диетата си заради резултатите от това изследване, което по скоро прибавя още един елемент към загадката аутизъм, която учените изследват.

Разстройствата от аутистичния спектър представляват невроповеденчески нарушения, които се проявяват в редица нарушения на социалните взаимоотношения, анормално развитие на езиковите способности и стереотипно поведение и интереси. По последни статистически данни едно от всеки 63 деца в щата Юта страда от разстройство от аутистичния спектър Това разстройство вече не се смята за рядко. От него страда от 1 до 2% от населението на САЩ. Това налага по-нататъшни изследвания върху разстройствата от аутистичния спектър.

Източник: Медицински университет в Юта




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg