Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

13% от българките раждат първо дете чак след 35

CredoWeb 2013-11-06
Бебето : 13% от българките раждат първо дете чак след 35 - доц. Щерев, късно зачеване, ин витро, забременяване, проблеми
Средната възраст на зачеване се е вдигнала с 5 години от 90-те насам

Българите все по-често оставят на заден план създаването на поколение за сметка на кариерното израстване и осигуряване на добър стандарт на живот. Това отчита акушер-гинекологът доц. Атанас Щерев, който от години се занимава с проблемите на репродуктивното здраве.

По думите на специалиста в началото на 90-те средната възраст на зачеване и раждане в България е била около 20-21 г., а понастоящем вече е 25-26 г. В София и големите градове на страната пък вече доближавала 30 г. Същевременно нараства и делът на родилките с първо раждане над 35 г.

„По неофициални данни за последните 10 г. той се е повишил 2 пъти – от 6% на 13%. Относителният дял на родилки над 35 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” за миналата година е 32% от всички родили”, съобщава специалистът.

По думите му тази тенденция води до увеличаване броя на жените с проблеми при забременяването. От друга страна една такава късна бременност изисквала качествено нов подход в проследяването, за да се гарантира нормално износване и раждане на здраво дете от здрава майка.

Според данни на Медицински комплекс „Д-р Щерев” през миналата година 55% от жените под 30 г., извършили ин витро процедури, са постигнали успех. 

Увеличението е близо 4 пъти за последните 20 г. За сравнение в периода 1988-98 г. средната успеваемост при тези жени е била едва 15%. Увеличение се наблюдава и при жените над 40 г. – от 3% средна успеваемост през 1988-98 г., тя достига до 25% през 2012 г. Във възрастовата група 31-39 г. много голям напредък и увеличаване на успеваемостта в пъти в последното десетилетие е постигнат при диагнози за безплодие като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, т.нар. мъжки фактор и др.

„Положителната тенденция се дължи, както на натрупания опит и напредъка на диагностичните възможности, така и на развитието на ембриологията, генетиката и имунологията. Значение оказват също и внедряването на нови методики и инвестициите в най-модерно оборудване”, изтъкват от центъра на д-р Щерев.

Само през 2013 г. ин витро лабораторията на медицинския комплекс е въвела последно поколение високотехнологично оборудване за внедряването на три нови методики за повишаване на успеваемостта при ин витро процедури – ембриоскопия, spindle view и IMSI.

За 10 г. от своя старт като специализирана АГ болница, днес лечебното заведение се развива в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве. В него се предлагат пълни грижи по линията семейно планиране – женско и мъжко репродуктивно здраве – зачеване – проследяване на бременност – раждане – педиатрично проследяване – специализирани медицински прегледи за цялото семейство. 

Освен върху репродуктивното здраве сериозен фокус и инвестиции са насочени към развитието на сектор по пренатална медицина. 

Медицински комплекс „Д-р Щерев” е първото частно лечебно заведение в Европа и единствената българска болница с международна акредитация и право да обучава лекари-специализанти по акушерство и гинекология от цяла Европа.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg