Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Кърмата - най-полезната храна за новороденото

Д-р Мария Калайджиева, 22-04-2009
Бебето : Кърмата - най-полезната храна за новороденото - д-р Мария Калайджиева, болница, Токуда, мляко, захранване, алергии, бебе, кърмене, пюрета,
Кърмата е най-добрата храна за всяко новородено през първата година от живота му. Тя съдържа всички основни хранителни съставки, антитела и имунни комплекси, които са важни в борбата с инфекциозните причинители. През периода на кърменето допълнително на детето се дава витамин D, защото не се съдържа в кърмата. Майката трябва да избягва определени храни - на първо място кравето мляко и телешкото месо. Това се налага заради редица случаи на алергии към белтъка на кравето мляко при изцяло кърмени деца.

Кърмата е най-добрата храна за всяко новородено през първата година от живота му. Тя съдържа всички основни хранителни съставки, антитела и имунни комплекси, които са важни в борбата с инфекциозните причинители. През периода на кърменето допълнително на детето се дава витамин D, защото не се съдържа в кърмата.

Майката трябва да избягва определени храни - на първо място кравето мляко и телешкото месо. Това се налага заради редица случаи на алергии към белтъка на кравето мляко при изцяло кърмени деца. Препоръчително е да не се приема шоколад, ядки (с изключение на орехи, до 100 грама на ден), консервирани храни, мъхести плодове, мед, меки пикантни колбаси.

При невъзможност за кърмене или недостатъчна кърма се добавя допълнително мляко – от млечна банка или адаптирана формула. Днес има много добре разработени адаптирани млека, включително хипоалергенни, чрез които максимално се избягва рискът от алергия към белтъка на кравето мляко. При деца със силни колики и нестабилни изхождания има разработени адаптирани млека с ниско съдържание на лактоза, които се дават след консултация с педиатър.

На кърмачето трябва да се предлага вода. Ако то я приеме, значи има нужда и това няма да му навреди. Ако новороденото отказва, то не трябва да се принуждава. През първия месец водата може да се подслажда, максимално до 5% захарен разтвор. От втория месец може да се дава неподсладена преварена вода, а от четвъртия месец - изворна или трапезна. Слабо минерализирана вода се предлага от деветия месец, а минерална – след навършване на първата година.

Захранването на детето с немлечна храна е редно да стане между 5-ия и 6-ия месец. През последните години се налага тенденцията захранването да започне със зеленчуково пюре, което да замести едно млечно хранене – най-често обедното, или с каша, която да замени следобедното или вечерното хранене. Плодовите пюрета и сок се включват след зеленчуковите пюрета и кашата. Те нямат енергийната стойност на едно млечно хранене и затова се дават между храненията. Пюрето за захранване е препоръчително да бъде фабрично произведено за съответната възраст.

Първата каша трябва да бъде безглутенова и безмлечна. Немлечната храна е редно да се предлага на детето с лъжица. Месото и жълтъкът се въвеждат след захранване със зеленчуково пюре и каша и след контрол на кръвните показатели, които се проверяват на 6-месечна възраст. През първите 9 месеца консистенцията на храните трябва да е под формата на каша, а след това се преминава към грубо пасирана храна.

Храните, които трябва да се избягват през първата година от живота на детето, са мед, пълномаслено мляко, ядки, яйчен белтък, риба, консервирани и пикантни храни, шоколад и мъхести плодове.

Употребата на витамини и хранителни добавки трябва да се прави само след консултация с личния лекар и наблюдаващия педиатър.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg