Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Манията за пазаруване като сериозно заболяване

health.bg 07-10-2011
Психично здраве : Манията за пазаруване като сериозно заболяване - здраве, шопинг, мания, пазаруване,
Психолози и психиатри вече говорят за шопингманията като за зависимост, която се развива при жените, когато се чувстват самотни и лишени от обич.

Тази страст професионалистите наричат ониомания. Яркият свят на витрините зове и привлича, а покупката на каквото и да е вдига адреналина. После всичко започва отначало.

Ониоманията е непреодолимо желание да купиш нещо без да обръщаш внимание на необходимостта и последиците. Според резултатите от изследвания 10-12% от европейците страдат от шопингмания, от тях 90% са жени. Проблемът започва от ранна възраст – 16-17 г., а в острата фаза преминава към трийсетте.

И това не е случайно. Психолозите са установили, че шопингманията не само са развива предимно при жени, а и когато са в депресия или потиснати, след развод, тежка раздяла, поради липса на внимание и обич.

Когато човек се чувства самотен, витрините го привличат, вниманието на продавачите повдига настроението, а усещането за свобода на избора и възможността да си купиш нещо, повишава самочувствието и притока на адреналин. За съжаление често ониоманията се съчетава с други разстройства – пристрастяване към храна или алкохолизъм.

Действително една жена, която не може да се откаже от покупката на поредната чанта, трудно ще се спре пред парче изкусителна торта или още един коктейл.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg