Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Манията за пазаруване като сериозно заболяване

health.bg 07-10-2011
Психично здраве : Манията за пазаруване като сериозно заболяване - здраве, шопинг, мания, пазаруване,


Как прогресира заболяването
Отначало вие започвате да скучаете без разходките из търговския център. Постепенно започвате да си давате сметка, че шопингът е и отдих, и развлечение, и хоби, а понякога и единствения смисъл в живота.

Във вас все по-често и по-често се появява непреодолимото желание да пазарувате, а между набезите из магазините, започва да ви мъчи чувство на вина. От него може да би избави само още една доза шопинг.

Обикновено всички шопингманиаци бързо натрупват дългове и започват да лъжат членовете на семейството си: занижават цените на купените от тях вещи, крият ги в тайни места или даже при приятели, в портфейла им расте броят на кредитните карти и никога не признават, че страдат от болезнена привързаност.

Ако се опитаме да изолираме шопингманиака от магазините и да прекратим достъпа му до пари, то при него ще се развие депресия, може да се появи главоболие, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, да настъпят психични разстройства.

Не случайно в много страни вече се появиха групи на анонимни шопингманиаци, които с помощта на психотерапия се опитват да се справят със зависимостта си.
Сред различните видове ониомании съществуват и т. нар. демонстративно потребление. Човек харчи повече, понякога несъразмерно с доходите му, за дрехи и вещи, за да покаже по-висок статус и богатство. Според такъв човек именно безконечните необмислени покупки са показател за високото му положение.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg