Здравето от А до Я - Диабет
Дубльорите на захарта
health.bg
08-06-2012
![]() Синтетичните подсладители Основното предимство, което се изтъква при тях, е на практика нулевата им енергийна стойност и неусвояемост от организма. В сравнение със захарозата подслаждаща им способност е огромна, а цената – много ниска. За съжаление въпреки огромния скептицизъм и откровен нихилизъм, натрупан по отношение на синтетичните подсладители, същите продължават да заемат все по-обширни територии в хранително-вкусовата индустрия, превръщайки се в сериозен рисков фактор за здравето ни.Захарин (Е 954) Това е най-старият синтетичен подсладител и е открит случайно в далечната 1879 г. в САЩ от руския емигрант Фалберг. През дългите години на неговата употреба това вещество, което е около 300 пъти по-сладко от захарта, е забранявано няколко пъти. Има данни, че той е канцерогенен и предизвиква жлъчни кризи. Споровете в тази връзка продължават, поради което в редица страни върху продуктите, които го съдържат, е задължително да се поставят предупредителни надписи. Счита се, че безопасната дневна доза захарин е 0,2 грама. Аспартам Известен още като Нутрасуит или Е 951, аспартамът е най-популярният изкуствен подсладител. Синтезиран е през 1965 г. от две аминокиселини и е около 200 пъти по-сладък от захарта. Термолабилен е, поради което се използва основно за производството на безалкохолни напитки и лекарствени средства, които не претърпяват топлинна обработка. Синтезирани са и негови производни, които са до 30 000 пъти по-сладки от захарта! Аспартамът е подсладителят, към който има най-много резерви поради обемистата информация за неговото вредно действие върху човешкия организъм – от главоболие и замаяност до сериозни мозъчни проблеми и рак. Определено може да се каже, че аспартамът е черната овца на изкуствените подсладители, тъй като на него се падат около 75% от възраженията срещу тези вещества. Общият брой описани странични ефекти, приписвани на аспартама, е… 92! Независимо от това той не само не е забранен, но кръгът от продукти, в които се влага, все повече се разширява… Смята се, че безопасната дневна доза на това вещество е 3,5 г. Цикламатът (Е 952) Синтезиран е през 1937 година и е около 50 пъти по-сладък от захарта. Обикновено, най-често под формата на натриева или калиева сол на цикламената киселина, това вещество се използва за производството на комплексни подсладители. От 1969 година използването му е забранено в САЩ, Франция, Великобритания и други страни поради сериозни съмнения, че предизвиква бъбречна недостатъчност. Предвид ниската му цена обаче той все още се използва в редица страни от Източна Европа. У нас също се предлагат редица продукти, които го съдържат. Безопасният дневен прием на това вещество се равнява на 0,8 г. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |